Индустрията на Перник рухва без вода, хиляди остават на улицата

0
592
zx620y348 4016949
Сподели новината.

След въведения рестриктивен воден режим в Перник и спирането на водоподаването към индустрията се оказа, че някои предприятия могат да ограничат или напълно да спрат работата си, което пък да засегне заплащането на хиляди перничани. Заради това синдикатите поискаха все пак да бъдат отпуснати определени количества, конкретно на „Стомана индъстри“ около 6 хил. куб.м вода на ден, за да се гарантира работният процес.

„Надявам се, че няма опасност производството да спре, ако не ни дадат вода от „Студена“, но това зависи от много фактори – дали ще има валежи, дали няма да е много студено и да замръзне водата. Като цяло не би трябвало да се стигне до спиране на „Стомана индъстри“, но може да се намали производството“, каза пред „Капитал“ Антон Петров, представител на Viohalco, собственик на предприятието.

Що се отнася до другите ефекти, то малкият бизнес в градовете страда най-пряко. Например козметичните и фризьорските салони в Перник буквално не работят заради липсата на постоянно водоподаване. Проблем може да се появи и за заведенията, както и за училища, болници, детски градини. Нелепото в случая е, че до такъв проблем въобще не трябваше да се стига, тъй като само на 20 км от Перник има огромен язовир, построен точно за промишлените нужди на града. Става дума за „Пчелина“, който в момента е пълен догоре и разполага с 20 пъти повече вода от „Студена“. Само че необходимата инфраструктура за използването на тази вода липсва. „Още през април 2012 г. жители на село Калища, където минава водопроводът от язовир „Пчелина“ към зоната около „Стомана индъстри“, сигнализираха, че се вадят неправомерно тръби и е нарушен пътят на селото. Тогава съставих комисии и ги изпратих на място – оказа се, че „Напоителни системи“ по устна заповед са решили да извадят съоръженията, които захранват част от този водопровод за промишлените нужди“, заяви пред БНР кметът на община Ковачевци Васил Станимиров. Окръжната прокуратура в Перник вече се сезира и започна проверка по случая.