петък, април 19, 2024

Колко опасна може да бъде Гърция за България?

Date:

Сподели новината.

Гърция умее да разтревожва международните пазари. Само през април страната би на два пъти тревога за опасност от изпадане в неплатежоспособност

Гърция умее да разтревожва международните пазари. Само през април страната би на два пъти тревога за опасност от изпадане в неплатежоспособности съответно фалит. Поведението на страната досущ прилича на това на лъжливото овчарче от едноименната приказка. 

 

            Какви обаче реално са рисковете пред страната? Според анализаторите от световната компания за управление на кредитния риск Coface вероятните сценарии пред Гърция са два – основен и рисков.

Първият включва оставане в Еврозоната, възстановяване на доверието на пазарите и ръст на приходите от данъци, както и спиране на теча на капитали. Милена Виденова, управител на компанията за България, казва, че именно този е най-вероятното развитие на кризата в южната ни съседка.

 

            Тя признава обаче, че съществува и още един вариант – рисковият, при който Гърция губи ликвидната помощ и възможността за емитиране на нов дълг, печата се нова валута, която ще се обезцени бързо и настъпват масови фалити. Този финансов апокалипсис е малко вероятен, но все пак отчетен от анализаторите на Coface. Според тях ЕС няма да допусне подобен прецедент и срив на доверието. Това е добре за страната ни, чийто основен търговски партньор е именно Гърция. По данните на Coface над 11 000 гръцки дружества са регистрирани в България, а страната е третият по големина инвеститор у нас за периода 2010-2013 година. През 2014 двете икономики отчитат общ стокообмен от 2 817 млн. евро и положителен търговски баланс от 144 млн. евро.

 

            Страната ни изнася за Гърция най-много електроенергия (5.21%), пшеница (4.23%) и слънчогледово, шафраново или памучно масло (3.13%). Внася обратно най-често нефтени масла и битуминозни материали (18.53%), необработен алуминий (3.23%) и суров необработен тютюн (2.72%).

            Въпреки положителните данни обаче основен риск остава въвеждането на планирания допълнителен данък за гръцките фирми, които се регистрират в България – коментира се размер от 26 процента. Друга опасност за търговските партньори са евентуалните фалити на гръцки фирми и съответните загуби и неполучени плащания за техните контрагенти в България.

 

Не на последно място дестабилност в Гърция означава нестабилност за целия регион, което от своя страна може да отблъсне потенциални инвеститори от други страни.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...