вторник, юли 23, 2024

Гражданинът Константин Бачийски: Защо гражданите не трябва да пишат писма-заявления до кмета и общината?

Date:

Сподели новината.

Вчера един от кандидат-кметовете, който според закона е в отпуск   – Димитър Николов обяви програма на общината за облагородяване на вътрешнокварталните пространства. Няма да се фокусирам върху това, че не става ясно  в какво си качество се прави това заявление  – кандидат –кмет или кмет, и нарушени ли са законите и решенията на ЦИК? Ще се фокусирам върху това, че основният аспект в обявената програма е подаване на заявление от гражданите до общината , като ще бъдат одобрени част от заявките по неясни към момента критерии, които евентуално ще бъдат приети от следващия общински съвет.

Аз обаче няма да напиша писмо-заявление по образец до кмета и до общината. Няма да вляза в съревнование с моите съседи, за да спечеля благосклонността на общината и по този начин да я накарам да ремонтира тротоарите в нашия квартал или да окоси тревните площи, за да прекопае пред моя блок, а пред съседния не, защото там не пишат красиво или защото двама съседи са скарани заради футболни пристрастия и единият отказал да подпише.

И ще ви кажа, защо няма да пиша писмо-образец.

Общинската администрация, кметът, който и да е той, заедно с неговия екип са длъжни да си вършат работата, за която са избрани.

Поддръжката на паркови пространства, зелени зони, междублокови пространства е тяхна работа и задължение. Не би трябвало да е нужно да се пращат каквито и да е било писма-образец за да я свършат.

Бургазлии плащат данъци и имат правото да изискват от администрацията да работи за тях, а не те за нея.

Призивът гражданите да пишат писмо до кмета с молба да обнови зелените площи и тротоарите пред жилищата на хората е нелеп, защото поставя жителите на Бургас в абсурдната ситуация да се молят за това, което им се полага.

Не мога да повярвам, че някой иска да вкара моите съграждани в ситуация да се молят групово на един чиновник или администратор.

На мен, незнайно защо това ми навява асоциация с онази стара картина „Казаци пишат писмо до турския султан“. Но ако потърсите текста на тяхното писмо, ще видите какво точно са писали.

Би трябвало на всички вече да е ясно, че бургазлии са работодател на кмета и на администрацията, а не обратното.

Гражданите не трябва да се молят, а трябва да изискват !!!

Освен това се питам.

Ако в призива на Димитър Николов към бургазлии черно на бяло пише, че правилата за изпълнението на програмата „Моят град , моят квартал,моята улица“ ще се определят от следващия общински съвет, се питам как така и на основата на какви правила вече е определено първото пространство, което ще бъде облагородено ?!?

Правилата още не са одобрени от общинския съвет, а вече обявяват кой ще е първият проект по тази програма !!! Явно правилата отново не важат за всички, както се е случвало и до сега.  И явно отново трябва да има пресконференции под надслов „Стига безобразия“. Държавата и общината в частност е конструкция от четири градивни части: Правила, Ред, Контрол, Отговорност. Дори и една от тези компоненти да липсва нещата не са случват по правилния начин и държава/община няма или поне не в конструкцията, в която трябва да бъде.

Само се питам! Правилно ли е да се нарушават правилата, още преди да е започнал мандата? А когато започне? Тогава ще бъдат ли спазвани?

Питам се аз. Попитайте се и вие …

С уважение:

Константин Бачийски

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагедия! Тираджия загина на АМ Струма

Тираджия загина в катастрофа на автомагистрала "Струма", преди граничен...

Бурята помете район около Търново

Бурята, ударила Троян този следобед, се насочи на изток. Обилни...

Започна се: Свирепа буря удари Троян

Пороен дъжд се изсипа над Троян. Според първоначалната информация...

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът

Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, защото...