Сподели новината.

След като се изкачва с една позиция нагоре, габровската „Дзалли“ заема трето място в класацията за най-оборотни компании в сектор текстил в България. Фирмата, която отчита над 36% ръст на приходите през миналата година, е създадена през 2001 г. като дъщерно дружество на италианския Calzedonia Holding. Разполага с три производствени цеха на територията на Габрово, като най–голямата производствена база и основен административен център се намира в кв. Войново и е разположена на 75 хил. кв.м площ. Днес „Дзалли“ е най-големият работодател на територията на габровската община.Тук средната заплата вече достига до 1250 лева брутно.

След инвестиция от 300 хил. евро през 2017 произведената продукция вече се следи чрез свързани централно електронни устройства на всяко работно място. Резултатът е по-голяма ефективност на производството, по-добър контрол върху използване на ресурсите и по-малко запаси от незавършено производство.
„Ръстът на приходите през 2018 е резултат от увеличението на поръчките и добрата работа с поддоставчиците. Единственото ограничение за фирмата е недостатъчната работна ръка в Южна България“, коментира финансовият директор Христина Кръстева. Тя уточни, че българското дружество продава само за италианската компания майка, която има мрежа от над 4000 собствени и франчайзинг магазини по целия свят. В „Дзалли“ се произвеждат между 9 и 10 млн. броя облекла годишно – дамска мода, тениски, блузи и клинове, бански костюми, мъжко бельо, с търговските марки Intinimissimi, Tezenis и Calzedonia. Марката Calzedonia вече присъства и в софийски молове.