Home Другата България Германия едва се справя с наплива от украински бежанци

Германия едва се справя с наплива от украински бежанци

0
118
202fb6590bbb49b60533346db2eea1b2
Сподели новината.
Германия едва се справя с наплива от украински бежанци, но не ги подслоняват в хотели, а в...

На старо летище в покрайнините на Берлин близо хиляда души спят в огромни отопляеми палатки. Германската столица се мъче как да приеме още бежанци от Украйна.

И тъй като зимата наближава и Руската федерация продължава да атакува енергийната инфраструктура на Украйна, властите набързо подготвят нови убежища в очакване на пристигането на още около 10 000 души, според BBC1 цитиран от УНИАН.

 

По последни данни един милион украинци са избягали в Германия от началото на войната. Това напомни на германците за 2015 и 2016 г., когато сравним броя на хората, потърсили убежище тук. Както тогава, Германия отначало ги посрещна топло. Но сега нараства загрижеността как най-добре да се настанят толкова голям брой бежанци.

В Берлин около 100 украинци пристигат всеки ден в главния център за приемане на бежанци в града, разположен в терминала на бившето летище Тегел. Работници в ярки цветни жилетки ги водят покрай счупени въртележки за багаж до стари чакални, сега пълни с разтегателни легла и маси.

Има храна, медицински грижи и места за спане за няколко нощувки. Всичко това е предназначено за временно пребиваване; непознати спят на койки в общи помещения или палатки.

Но мнозина ще останат тук за дълго време: в град, където пазарът на наеми е под натиск, става все по-трудно да се намери постоянно жилище, а също така става все по-трудно да се изпращат хора в други региони на Германия.

Мениджърът на центъра Клео Тюмлер признава, че не е лесно: „Всичко е проектирано да се грижи за хората за няколко дни. Понякога те трябва да останат тук две седмици или дори три.“

Въпреки логистичните трудности в центъра цари спокойна атмосфера, Тюмлер и нейните колеги изглежда са се ангажирали да направят живота тук възможно най-прост и удобен.

Те се опитват да се адаптират към нуждите на дългосрочните жители. Закупили са перални, опитват се да организират забавления и да разширят възможностите за обучение на 300 деца, някои от които комуникират чрез видеовръзка с украинските училища.

Според тях те са се поучили от опита от 2015 г. Но не всички споделят положителното им отношение.

Политик от северозападна Германия наскоро използва колоната си във вестника, за да предупреди, че общности като неговата местна са подложени на „сериозни изпитания“ от многото украински бежанци, както и от нарастващия приток на търсещи убежище.

Броят на хората, кандидатстващи за убежище, наистина се е увеличил, главно поради хора от Сирия и Афганистан.

„Очаквам десетки, ако не и стотици, хиляди повече украински жени и деца… Вече има повече мигранти в много общности, отколкото по време на кризата от 2015-2016 г.“, пише политикът от ХДС Фредерик Пол във вестник Welt.

Той твърди, че настоящата ситуация му напомня за атмосферата на миналата криза, когато топлият прием отстъпи място на ожесточен национален дебат за това колко подкрепа могат и трябва да предоставят германците на търсещите убежище.

Той повтори коментарите, направени по-рано през годината от Мартина Швайнсбург, член на окръжния съвет от Тюрингия, която каза, че нейният окръг първо е разчитал на собственици на частни къщи, за да настанят украинци – предимно жени, деца и възрастни хора – но сега те не искат да го правят.

Отдаването под наем на училищни физкултурни салони за настаняване на бежанци е нещо, което обществото все повече намира за неприемливо, каза тя. „Ресурсите ни са изчерпани, притиснати сме до стената“, каза тя.

Атмосферата в обществото става все по-напрегната. Властите са регистрирали 65 атаки срещу домове на бежанци тази година, значително повече от 2021 г.

Скорошно проучване на национален телевизионен канал показа, че опасенията относно имиграцията са се увеличили през последната година, като 53% от анкетираните са загрижени, че твърде много хора идват в Германия, което е с 11% повече от септември 2021 г.

Тези страхове и социални разделения са точно това, което руският президент Владимир Путин се опитва да използва в кампанията си да направи Украйна необитаема и да насочи още повече нейни граждани към Европа.

Това ще бъде изпитание за членовете на германското правителство, което дойде на власт с много по-либерално отношение към бежанците от своите предшественици. Ще има голяма разлика как ще реагира тази страна, която сама по себе си се промени много поради мигрантската криза.

Според Върховния комисариат на ООН за бежанците в момента около 4,5 милиона украински бежанци са регистрирани по различни схеми за закрила в европейски страни, много от тях в страни от ЕС, които граничат с Украйна – Словакия, Полша, Унгария и Румъния.

Освен това в страните от Източна Европа се готвят да приемат нова бежанска вълна поради зимния студ и атаките на руснаците срещу енергийни съоръжения. Според прогнозите на СЗО още 2-3 милиона души може да напуснат Украйна по тази причина.

В същото време на 27 ноември в Германия са регистрирани над милион украински бежанци.

--------------------------