понеделник, април 22, 2024

Германия е в паника, хваната в капана на Русия

Date:

Сподели новината.

Германските власти не крият паниката от възможен недостиг на газ в случай на спиране на енергийните доставки от Руската федерация, което само увеличава уязвимостта на Германия към Русия, пише историкът Катя Хойер в статия за списание Spectator.

По-специално авторът припомня неотдавнашните изявления на германския външен министър Аналена Бербок, която призна, че Берлин ще спре да подкрепя Украйна в случай на недостиг на газ.

 

Според статията настоящата паническа реторика на членовете на германското правителство е в полза на руския президент Владимир Путин, тъй като показва господството на Русия в контекста на „икономическа и психологическа конфронтация“.

„Тревожно е, че германските политици не се опитват да прикрият собствената си паника относно възможно прекъсване на доставките на газ”, пише историчката.

” Германският външен министър потвърди пред репортери, че нейният екип се опитва да убеди канадците да върнат турбината на Русия (за Северен поток), защото „в противен случай няма да можем да получаваме газ и следователно да помогнем на Украйна, тъй като ще бъдем заети с народни въстания.” Подобна реторика е в полза на Владимир Путин“, казва Хойер.

Авторът на публикацията отбелязва, че откровеното признание на Бербок, че Германия ще спре да подкрепя Украйна, ако социалната, икономическата и политическата цена за помощта стане твърде висока, само тласка Русия да увеличи натиска върху Берлин.

„Руският президент държи страната ни на къса каишка“, цитира Хойер думите на германския журналист Кристоф Ванер.

„Всичко показва, че Кремъл ще успее в тактиката си“, посочва авторката.

Припомнят се негативните тенденции в обществените настроения в Германия, както и изместването на фокуса от украинската криза към вътрешнополитическите теми.

По-специално, скорошно проучване показа, че цените на енергията са се превърнали в основен проблем за обикновените граждани на Германия, подчертава Хойер.

„Друго проучване заключава, че западните икономически санкции засягат Германия по-силно от Русия“, продължава тя.

Според авторката на публикацията това е придружено, наред с други неща, от нарастващ песимизъм относно способността на Запада да окаже подкрепа на Украйна.

„Въпреки че повече от половината от анкетираните все още подкрепят доставката на тежко оръжие за Украйна, тази цифра непрекъснато намалява”, обясни тя.

“Девет от десет германци искат тяхното правителство да продължи да изгражда диалог с Русия. В друго проучване половината от анкетираните признаха, че искат Украйна да прехвърли територии в източната част на страната на Русия “, отбелязва авторът.

Обществените настроения в Германия със сигурност са в повратна точка, заключава журналистът. Тя припомня, че цените на енергията са скочили до рекордни нива и германското правителство е принудено отново да прибегне до средствата, които, както се надяваше, станаха част от историята.

„Въглищата, нефтът и евентуално продължаването на работата на атомните електроцентрали след планираното им изоставяне в края на годината отново са на дневен ред”, заяви тя.

“В някои региони на хората вече им беше казано да очакват по-ниски вътрешни температури и ограничена топла вода… Вместо да следи задъхано газомерите и изявленията на Путин, Берлин трябва да потърси реалистични решения, ясно да ги съобщи на населението и да подготви страната за суровата зима, “, заключава Хойер.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5000 долара е средната заплата в САЩ

Oчaĸвaниятa зa cpeднa зaплaтa пpи пocтъпвaнe нa нoвo paбoтнo...

Транспортна стачка парализира Гърция

Стачка на работници от транспортния сектор блокира трафика в...

Ужасяващ сблъсък между два влака в Германия заради дерайлирал вагон, има ранени

Четирима души пострадаха, след като маневриращ пътнически влак удари...

Брутално зверство в Германия: Баща инжектира детето си с живак за наказание

Баща инжектира живак в краката на едногодишната си дъщеря, за...