вторник, юли 23, 2024

Г-20 не осъди Русия за войната в Украйна, вместо това призова за мир

Date:

Сподели новината.

Консенсусът беше постигнат въпреки разделението в групата по въпроса. Западните нации по-рано настояха за осъждане на Русия, докато други страни поискаха фокусиране върху по-широки икономически въпроси.

Нямаше незабавна реакция от повечето други членове на Г-20.

 

Вероятно преговарящите са разрешили дълбоките различия относно формулировката за войната в Украйна.

“Призоваваме всички държави да спазват принципите на международното право, включително териториалната цялост и суверенитет, международното хуманитарно право и многостранната система, която защитава мира и стабилността”, се казва в декларацията. “Приветстваме всички инициативи, които подкрепят цялостен, справедлив и траен мир в Украйна.” Изявлението гласи още, че “използването или заплахата за използване на ядрени оръжия са недопустими”.

В него се призовава и за прилагане на черноморската инициатива за безопасен поток на зърно, храни и торове от Украйна и Русия. Припомняме, че Москва се оттегли от зърнената сделка през юли.

В декларацията също така се казва, че групата се е съгласила да се справи с уязвимостта на дълга в страните с ниски и средни доходи “по ефективен, всеобхватен и систематичен начин”. За момента обаче не е обособен нов план за действие.

Страните са обещали да укрепят и реформират многостранните банки за развитие, като същевременно са приели предложението за по-строги регулации на криптовалутите.

Според декларацията светът се нуждае от общо 4 трилиона долара евтино годишно финансиране за енергийния преход, с висок дял на възобновяема енергия.

Призовава се още за ускоряване на усилията за “постепенно спиране на до тук ненамалената употреба на енергия от въглища”. Уточнено е обаче, че това трябва да бъде направено “в съответствие с националните обстоятелства и като се признава необходимостта от подкрепа за справедлив преход”.

 

 

От индийска страна казаха, че Индонезия, Южна Африка и Бразилия са помогнали за постигането на консенсус относно войната в Украйна в документа на срещата на върха.

Министърът на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар каза, че Китай също е подкрепил комуникето. “Имаше различни гледни точки и интереси, но успяхме да намерим общ език по всички въпроси”, каза той по време на пресконференция.

В началото на деня Байдън и други лидери бяха прекарани до новия конгресен център с форма на раковина, наречен Бхарат Мандапам. Поради завишените мерки за сигурност в Ню Делхи движението по улиците беше ограничено и много фирми, офиси и училища бяха затворени.

Моди откри срещата, като призова членовете да прекратят “глобалния дефицит на доверие” и обяви, че блокът предоставя постоянно членство на Африканския съюз в опит да го направи по-представителен.

Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Риши Сунак, Мохамед Бин Салман от Саудитска Арабия и Фумио Кишида от Япония, наред с други пристигнаха на срещата. Китайският президент Си Дзинпин не присъства, като вместо това изпрати премиера Ли Цян. Руският президент Владимир Путин също не се появи.

Железопътна и пристанищна сделка обявяват САЩ, Индия, Саудитска Арабия и ЕС
Железопътна и пристанищна сделка обявяват САЩ, Индия, Саудитска Арабия и ЕС

Пактът ще бъде подписан на срещата на върха на Г-20

“Задължение на китайското правителство е да обясни” защо неговият лидер би, или не би участвал, настоя Джон Файнър, заместник-съветник по националната сигурност на САЩ, пред репортери в Делхи.

Байдън коментира, “Би било добре и той да беше дошъл, но срещата върви добре”.

Файнър изтъкна, че има спекулации, че Китай “се отказва от Г-20” в полза на групи като БРИКС.

Русия бе представена от външния министър Сергей Лавров, който каза по-рано, че ще блокира окончателната декларация, освен ако тя не отразява позицията на Москва относно Украйна и други кризи.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Цените на употребяваните електрически коли се сгромолясват! За година струват колкото бензинови

Порталът, специализиран в покупка и продажба на употребявани коли...

Огромна трагедия! Над 50 загинаха при наводнения в Индия

Проливните мусонни дъждове причиниха мащабни наводнения, свлачища и срутвания...

Войната в Косово: когато принудиха Милошевич да отстъпи

Косовската война завърши на 10 юни 1999 г. след...

Петролът поевтинява за трети пореден ден

Петролните котировки се понижават за трети пореден ден в...