вторник, февруари 27, 2024

Ето колко вода трябва да пиете на ден! Останалото идва от храната

Date:

Сподели новината.

Препоръката на специалистите да се пият над осем чаши вода на ден може да се окаже ненужно завишена, обяви международен научен екип. Половината от необходимата ни вода дневно идва от храната, цитира проучването британският в. “Гардиан”.

Минимум 8 чаши е стандартна мярка, препоръчвана с години от британските здравни служби. Тя се равнява на 2 л вода, припомня вестникът.

Изследване на над 90 учени от различни страни в света обаче разкрива, че това е повече от реалните нужди на организма и че различните хора имат различна потребност от прием на вода. Те препоръчват количество от 1,3 до 1,8 литра дневно според човека, а не 2, че и 3 л. Тестът, чиито резултати са публикувани в сп. „Сайънс”, е най-точно измерващият до момента способ за водооборота на тялото, т.е. за приетата и изхвърлената вода.

Експериментът е проведен сред 5604 души от 23 държави – от пеленачета до 96-годишни. Доброволците са пили по чаша вода, в която някои от водородните молекули са заменени със стабилен изотоп на водорода – деутерий, който се намира естествено в човешкото тяло и е безвреден.

Бързината на елиминиране на излишния деутерий показва скоростта на водооборота в тялото. Изследването е установило, че тя силно варира според възрастта, пола, активността на пациента, околната среда.

Хората, живеещи при горещ и влажен климат и на голяма надморска височина, както и спортистите, бременните и кърмещите жени, имат по-висок оборот, което означава, че трябва да пият повече вода.

Разходът на енергия е най-значимият фактор за водния обмен. Най-високи стойности на приетата и изхвърлената вода се наблюдават при мъжете на възраст от 20 до 35 г. – средно 4,2 литра на ден. Това количество намалява с възрастта и е 2,5 литра на ден за мъже на 90 години.

Жените на възраст от 20 до 40 г. са показали среден дневен оборот 3,3 л, който намалява до 2,5 л към 90-годишна възраст.

Тялото на спортистите обръща 1 л повече от неспортуващите

Оборотът на вода при новородените бебета е най-голям – всеки ден те заменят около 28% от водата в тялото.

Един от авторите на експеримента – проф. Джон Спийкман от Университета в Абърдийн, казва, че водооборотът не е равен на нуждата от питейна вода. “Мъж на 20 г. има воден оборот от средно 4,2 л на ден, но не трябва да пие 4,2 литра”, обяснява той.

“Изводът ни е, че препоръчваните 2 литра (8 чаши) дневно, макар и да не вредят, са твърде много за повечето хора в повечето ситуации”.

Според Спийкман половината от нужната за тялото доза от около 3,5 л идва от храната, която съдържа значително количество вода. В този смисъл за мъж на средна възраст са достатъчни 1,6 – 1,8 л на ден, а за жените – 1,3 – 1,4 л. Хората около 80 г. се нуждаят от 1,1 л на ден. Но зависи как се хранят – ако ядат повече супа, пият кафе, чай сокове, плодове и зеленчуци, им трябва по-малко вода.

„Теорията за 8-те чаши не е подкрепена от науката, защото тя често не взема предвид количеството, което идва от храната”, казва съавторът на изследването Дейл Шолер от Университета на Уисконсин-Медисън. Колегата му Йосуке Ямада от Националния институт за биомедицински иновации, здраве и хранене на Япония допълва: „Ако ядете главно хляб, бекон и яйца, няма да си доставяте много вода. Но ако консумирате месо, зеленчуци, риба, паста, ориз, ще задоволявате 50% от нуждите си”.

Според проф. Спийкман много хора не спазват препоръката за 2 л вода и приемат количествата, които тялото им казва.

Чувството на жажда е най-добрият ориентир

Освен че води до ненужан разход на вода (до 20 млн. литра всеки ден във Великобритания), прекомерното наливане може да навреди на здравето, пише “Гардиан”. Наскоро лекарите заключиха, че легендарният актьор и кунгфу легенда

Брус Лий е умрял от пиене на твърде много вода,

която организмът му не е понесъл. Той почина през 1973 г. на 32-годишна възраст и плъзнаха слухове, че е убит от китайската мафия, отровен от любовница или жертва на проклятие. Навремето лекарите констатираха мозъчен оток и го приписаха на злоупотреба с болкоуспокояващи. Но сега колегите им проучиха отново медицинската документация и обявиха, че гибелта на майстора на бойни изкуства е заради прекалено пиене на вода. Според тях актьорът е починал от хипонатриемия – синдром, при който натрият в кръвта се разрежда и пада под нормалните граници. “Заключението ни е, че неспособността на бъбреците да отделят излишната вода, е убила Брус Лий”, твърдят експерти в Clinical Kidney Journal.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Най-лошото на старостта не е слабостта на тялото, а безразличието на душата

В книгата си “Изкуството да живееш” известният френски писател...

Лунен камък разкри истинската възраст на естествения спътник на Земята

Лунен камък, донесен от екипажа на мисията „Аполо 17“,...

Допълнителна чаша неподсладено кафе всеки ден помага за отслабване

Пиенето на една допълнителна чаша кафе дневно може да...

Учени разкриват защо с възрастта ходът на времето сякаш се ускорява

С напредването на възрастта поговорката “времето лети” сякаш става...