петък, април 19, 2024

България обмисля да съди “Газпром” за спрените доставки

Date:

Сподели новината.

“Булгаргаз” ще избира кантора, която да изготви правен анализ и становище за евентуално бъдещо дело срещу “Газпром Експорт” пред Арбитражния съд в Париж. Това става ясно от отговор на министъра на енергетиката Росен Христов на въпрос на депутата от “Продължаваме промяната” Васил Стефанов.

Христов пояснява, че компанията има договор с адвокатското дружество за анализ на кореспонденцията с руската компания след 1 април. Сред препоръките е да се направи оценка на евентуални претенции на “Булгаргаз” срещу руската компания, както и за риска от насрещни.

Министърът пише, че “Булгаргаз” е направила запитване за липса на конфликт на интереси до правни кантори с експертиза и опит в международния арбитраж, които познават както швейцарското право, така и това на Руската федерация. Предстои избор на кантора.

Христов пояснява, че позицията на “Газпром Експорт” е търпяла развитие – от първоначалното твърдение, че плащането в долари е нарушение на указа на руския президент Врадимир Путин и е неизпълнение от страна на “Булгаргаз”, до уведомление за наличие на форсмажор заради забраната в указа да се доставя природен газ на дружества, които не са възприели новия начин на плащане.

“Булгаргаз” е продължил да изпълнява задълженията си за плащане до закриване на банковата сметка, посочена в договора за доставка, както и да заявява количества природен газ. Дружеството е отхвърлило твърдението за наличие на форсмажор, не е подписвало месечни актове, в които причините за недоставените количества са посочени като “форс мажор”.

Международните консултанти ще оценяват дали “Булгаргаз” има основание да инициира арбитраж, и ще предложат стратегия. Българската компания трябва да е подготвена за хипотезата за арбитраж срещу нея от страна на “Газпром Експорт”, смята министърът.

“Булгаргаз” анализира договора с “Газпром Експорт”, а не възможностите за арбитраж, казаха източници от компанията. Заявиха, че темата е чувствителна и биха искали да е далеч от медийното внимание.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Извънредна заповед, която касае всички ученици!

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде...

Към Странджа идва потоп

В събота слънцето, облаците и дъждът ще танцуват заедно....

България и Румъния с грандиозен проект край Русе

Двете речни администрации на България и Румъния изграждат съвместна система за...

Неописуема трагедия в Кюстендил

Първи смъртни случаи на коклюш са регистрирани у нас...