Сподели новината.

Дебатите за спасението на стадион Черноморец продължават вече години. В интерес на истината съоръжението можеше вече да бъде загубено за гражданите на Бургас, ако не беше намесата на Константин Бачийски. Всичко започва през 2015 година, когато по негово предложение се създава т.нар. комисия за ПСФК Черноморец. Датата е 26 октомври. По това време футболното дружество вече е практически във фалит, а кредиторите протягат ръце към единствения останал читав актив в него – стадион Черноморец. Създаването на комисията обаче съвсем не преминава леко. Има голяма съпротива от управляващото мнозинство. В комисиите където се гледат докладните преди да влязат в общинския съвет съветници от групата на ГЕРБ гласува против създаването на тази комисия. Преди сесията кмета казва на Бачийски да си изтегли докладната. Въпреки това той не се отказва. На сесията на общинския съвет пристига с проектор, от който прожектира материали и документи по казуса с Черноморец. Бачийски, като общински съветник предлага да се вземат радикални мерки. Негови колеги обаче предпочитат да протакат, незнайно, или знайно защо.

В същото време след дълги дебати докладната записка, входирана от Константин Бачийски, беше приета с пълно мнозинство на сесията на ОбС-Бургас. Дори и тези съветници, които тогава бяха против, не посмяха да гласуват по този начин заради големия обществен отзвук.

Официално „За“ гласуваха 38 общински съветници, „против“ нямаше, а четирима – „въздържал се“. Комисията първоначално е с мандат от само 3 месеца. Нейната основна задача беше да върне стадион „Черноморец“ изцяло на общината, както и да разкрие колко точно за загубите на ПСФК Черноморец и при какви обстоятелства са настъпили задълженията. За председател бе избран именно Константин Бачийски, а заместник на неговата позиция е Николай Тишев, който е и член на комисията. Другите членове са Антон Коджабашев, Калояна Живкова и Тодор Иванов.

Както се и очакваше, входираната от Бачийски докладна записка предизвика бурни дебати и скандали. Общинският съветник от СЕК Контантин Бачийски заяви, че Петрол Холдинг е дал 25 милиона лева апортна вноска, които в последствие са се върнали отново в Петрол Холдинг, под формата на заем и са прихваната срещу наема, които клуба трябва да заплаща за това , че играе на стадион Лазур , вместо на собствения си стадион. „Оказва се, че Община Бургас по никакъв начин не се интересува от актива си стадион „Черноморец“. Задълженията на ПСФК са 35 милиона лева, ние обаче имаме информация за едва 2% от тях. Като информация за само толкова ни беше предоставена от г-н Пламен Киряков. Трябват по-разширени правомощия на комисията „Черноморец“, за да се разплете този възел. Моето предложение може да не е най-доброто, но друго просто няма. Трябва да действаме. Aко се забавим, може да загубим стадион „Черноморец.“, категоричен беше тогава Бачийски.

От своя страна лидерът на ГЕРБ в „синия“ парламент Димитър Людиев заяви, че не е нужно казуса да се разрешава по такъв ПР начин. От трибуната се изказа и Антон Коджабашев, който е зам.-председател на комисията по спорт към ОбС-Бургас. „Аз горещо желая да се реши този проблем. На този стадион са израснали шампиони. Този стадион обаче в момента е почти откраднат, заради мераците на някои да правят нещо там. Всички сме длъжни да защитим стадиона. Трябва да обединим усилия, защото спортът е голяма сила. Ако не сме обединени, няма да постигнем нищо.“, заяви Коджабашев.

Дебатите продължиха около час, но в крайна сметка предложението на Бачийски бе прието. Така се полага началото за битката за стадион Черноморец. С работата си след това той доказа, че създаването на комисията е било напълно оправдано и правилно. В момента стадионът все още функционира въпреки стартиралата процедура по несъстоятелност, които се обжалват със съдействието на общинския съветник. На стадиона е направен сериозен ремонт, а дейност развиват освен футбола, и още спортове.

Как се развиха събитията около стадиона след създаването на комисията, очаквайте в следващите дни в серия от разследващи материали.