петък, юли 19, 2024

ДАНС влезе в Агенция “Митници”

Date:

Сподели новината.

Акция на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) тече в София от тази сутрин. Операция се провежда на няколко адреса в столицата, сред които е и сградата на Агенция “Митници”. Полицейското присъствие е засилено.

Акцията е по разследване за длъжностни престъпления и подкупи. По информация на Нова телевизия акция на ДАНС и Антикорупционната комисия се провежда освен в София, но и в Хасково.

Обискирани са жилището и кабинетът на шефката на Агенция” Митници” Петя Банкова. От дома ѝ са иззети бележки, които тя си е водила за различни обучения, както и договор за потребителски кредит на съпруга ѝ. Пари не са открити, съобщи адвокатът на Банкова.

От работното ѝ място са иззети служебен компютър и бележки по разработка за разбиване на контрабандни канали. Шефката на Агенция “Митници” твърди, че като служител на ДАНС е имала “професионална неприязън с шефа на Агенцията”- Пламен Тончев и подозира, че именно той стои зад операцията днес.

Банкова все още не е разпитана. Няма издадена заповед за задържането ѝ. Предстои да даде показания в сградата на Комисията за противодействие на корупцията.

По непотвърдени данни операцията на ДАНС е свързана с раследване срещу сочения за контрабандист Николай Николов – Паскал и евентуални негови връзки, чрез които е извършвана контрабанда. Банкова заяви категорично, че не познава Николай Николов.

По първоначална информация се претърсват адреси и в квартал “Бояна”, известен хотел в кв. “Лозенец”, както и други адреси близо до него. В хода на акцията е задържан един от гостите на голям столичен хотел, съобщи по-късно БНТ. Арестуваният е български гражданин с инициали М.Д.

Действията на служителите от националната сигурност са свързани с акцията в Агенция “Митници”. Направен е обиск на автомобил пред хотела. В момента тече разпит на М.Д.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Братя Дадурян измиха очите на Апостола

Заглавието е метафорично, но то си има предистория. Едно...

Огнен ужас край бензиностанция в Харманли, опасност от взрив

Голям пожар на метри от бензиностанция в Харманли. На...

Ад край Чирпан

Пожар е избухнал в чирпанското село Димитрово, съобщи БТА, позовавайки...

Страшен икономически удар по Плевен, хиляди хора остават на улицата

Гoлeмият зaвoд зa ĸaбeлни инcтaлaции нa "Лeoни Бългapия" в...