четвъртък, юни 13, 2024

Бургас търси млади кадри за своите топ туристически обекти

Date:

Сподели новината.

И този сезон недостигът на кадри в туризма е много сериозен, въпреки че

работодатели са готови да вдигнат заплатите с до 20%

Хотелиери с обекти по Южното Черноморие признават, че най-трудно е с намирането на готвачи и сервитьори и въпреки по-добрите условия за работа, които предлагат, трудно попадат на кадърни служители и отново ще разчитат на работна ръка от чужбина.

Според изследване на Агенцията по заетостта Бургас е на първо място по регионално разпределение на текущото търсене на работници, като изпреварва дори София.

По данни от анкета за областта се търсят над 27 хил. работници в различни отрасли, като най-много нужда от кадри има в областта на строителството, следвано от туризма.

На този фон община Бургас обяви, че търси млади хора, които да работят на най-посещаваните туристически обекти в региона – остров Света Анастасия, рибарското селище Ченгене скеле, археологическия комплекс “Акве Калиде” на Минералните бани и още атрактивни дестинации в града.

Кандидатите трябва да са на възраст до 29 години и да не учат или работят, обясниха от администрацията. Наемането на одобрените ще се осъществи по проект “Нова възможност за младежка заетост”, която дава

шанс на хора без сериозен опит

да започнат работа. Търсят се сервитьори, готвачи, специалисти по туризъм, маркетинг и реклама.

Освен че не трябва да са студенти, кандидатите не трябва да участват в никакви форми на образование или обучение, включително професионални курсове и ключови компетентности към Бюрото по труда. Както и да не участват в никаква форма на заетост.

За туристическия комплекс Ченгене скеле край рибарското селище, който се радва на огромна посещаемост и който скоро ще бъде разширен с още една зона специално за деца, са обявени три свободни позиции за сервитьори, една за готвач и една за специалист по туризъм.

Кандидатите трябва да владеят английски и
да имат компютърна грамотност,

като не е нужно да имат опит по специалността.

Същите са свободните позиции и за Света Анастасия – острова, който е сред най-предпочитаните дестинации. Първите туристи за тази година вече го посетиха в последния мартенски уикенд, а заради хубавото време, с което посрещнахме април, се очаква голям наплив на острова по време на ученическата ваканция.

За “Акве Калиде” се търси специалист по туризъм, като не е задължително да има професионален опит. Четирима сервитьори са нужни за кафенето на Етнографския музей в центъра на Бургас, като единственото изискване е да владеят английски език.

За този общински обект са нужни и двама готвачи. Общината иска и двама специалисти по маркетинг и реклама, които да работят в информационния център “Часовника”.

За предприятие “Морски знаци” е нужен работник за изработване на сувенири от кожа, керамични, дървени и стъклени заготовки, платове и подпомагане на дейността по продажба и разпространение на готовата продукция.

Специфичното е, че изделията се изработват ръчно от хора в неравностойно положение – с увреждания, самотни и многодетни майки.

За свободните позиции могат да се подават документи всеки работен ден до 15 май в офиса на ОП “Туризъм”, който се намира в сградата на автогара “Юг”. Одобрените ще преминат и през събеседване./ “24 часа”

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Край на 20-г. сага за АМ „Струма“, пътуването към Гърция ще стане песен

Министерство на околната среда и водите, след 6 месечни...

Психар вилнее в Търново

Психичноболен мъж напада хора по улиците на Велико Търново....

Баща и син германци отвлякоха и разчлениха сънародник в село край Балчик

Варненският апелативен съд постанови 20 години затвор за Ралф...

Пожар пламна във влака Бургас – София

Пожар е избухнал в бързия влак Бургас - София,...