Сподели новината.

Община Дългопол ще закупи бързи тестове за откриване на заразени с COVID-19 или вече прекарали болестта. На проведеното вчера заседание на общинския съвет е гласувана сума за профилактика и справяне със заразата, част от която ще бъде използвана за тестовете.

„Планираме да изследваме всички с наложена карантина, всички лични лекари, целия персонал от неотложната медицинска помощ, както и всички общински служители, които са в пряк контакт с гражданите. За спокойствието на всички родители, които изпращат децата си на училище или градина, съобщавам, че преди подновяването на учебните занятия, всички работещи в образователната система на общината ще бъдат тествани“, съобщи кметът на Дългопол Георги Георгиев.

По думите му първите тестове се очакват най-рано в края на следващата седмица. Изследванията ще се извършват по населени места от правоспособен лаборант по график, обявен от общината. Всички останали жители на общината, които нямат симптоми, но желаят да се изследват, ще могат да се тестват срещу заплащане по цената, достигната от община Дългопол.

„Към момента такова изследване струва между 30 и 35 лв. Нашата цена ще бъде до 20 лв., тъй като ще поръчаме по-голямо количество тестове“, обясни кметът.

В община Дългопол в момента под карантина са над 100 души. Сред тях е и мъж от с. Медовец, пътувал в групата, с която от Франция на 18 март в с. Доброглед в съседната община Руен е пристигнал 47-годишен мъж – баща в четиричленното семейство, чиито положителни проби за коронавирус са потвърдени вчера. На семейството, тъй като е с леки симптоми, е назначено домашно лечение. Мъжът от Медовец е с наложена карантина и към момента няма симптоми на заболяването, съобщи Георги Георгиев и призова за още по-отговорно отношение към наложените мерки, за ненапускане на дома както на хората под карантина, така и на всички членове на семействата им, с които са в контакт.