Бургаско на прага на потоп

0
1822
ezero mandra
Сподели новината.

Язовирите в Бургас и региона преливат. Най-големият – Камчия е препълнен и вече се пуска вода през преливниците. Дебитът е доста висок, но на този етап контролиран. Общият обем на язовира е около 235 милиона кубически метра вода. Камчия може да захранва Бургас в продължение на две години, без да постъпва вода в него, като няма да се налага и воден режим.
Друг язовир край Бургас – Мандра също прелива. Той не се изполва за осигуряване на питейна вода, но е разположен на стратегичско място край комплекс Меден рудник. В момента водата е достигнала критични нива, като също се налага да се пуска ресурс през специалните шлюзове.
Язовир ”Ясна поляна” прелива, но засега не създава проблеми за населените места в района.
Четириметрова дига предпазва долната част на село Ясна поляна. Осигурено е постоянно наблюдение, съобщи кметът Георги Георгиев.
“Засега нямаме опасност от силни води, които са били преди две години. Нямаме много сняг в района. Всичко е в граници. Вече става месец и половина, откакто го изпускат контролирано, но въпреки всичко сега си прелива и от преливника – и от двете места. Подготвени сме, ако нещо има изненада да реагираме”, увери Георгиев, като добави, че до 2019 година се предвижда да бъде направено разширение на коритото на реката.
Топенето на снеговете, както и падналият дъжд са причина за водното бедствие в региона. Бургаско е на прага на потоп, но все пак институциите се надяват проблемът да бъде решен без сериозни последствия.

--------------------------