Байдън подкрепя стачката на работниците от автомобилната индустрия

0
13
768x432 (10)
Сподели новината.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че стои твърдо зад UAW – Обединените автомобилни работници, които днес започнаха историческа по своя характер стачка, съобщава USA Today.

Те настояват да започнат да получават справедлив дял от рекордните печалби на автомобилната индустрия.

В стачката се включват работници от трите най-големи компании, производители на автомобили в Детройт – General Motors, Ford Motor и Stellantis.

От USA Today коментират, че това е първата стачка в 88-годишното съществуване на UAW.

Работниците в автомобилните заводи настояват за справедливи заплати, по-добри условия на труд, както и да получат някакъв процент от тези безпрецедентни печалби, на които се радват автомобилните гиганти през последните години.

Малко след началото на стачката, президентът Байдън, който е известен със своята подкрепа за различни просъюзни каузи, обяви от Белия дом, че е много важно производителите на автомобили да признаят съществения принос на своите служители.

В речта си Байдън посочи, че има широка ножица между между нарастващите корпоративни печалби и заплатите на работниците в автомобилната индустрия.

Работещите в автомобилната индустрия помогнаха за създаването на американската средна класа“, подчерта Байдън пред USA Today.

Основното искане на работещите в автомобилния сектор е заплатите им да се повишат с 40 процента.

Синдикатът също така настоява различните надбавки към заплатите да се повишават в зависимост от инфлацията; пенсиите да са с ясно определен размер; работната седмица да е по-кратка и да има по-големи увеличения на обезщетенията.

Президентът Байдън отбеляза, че автомобилните компании са отбелязали рекордни печалби, включително и през последните няколко години, и това се дължи на изключителните умения и на жертвите на работниците от UAW.

“Но според мен тези рекордни печалби не са разпределяни справедливо между работниците“, посочи Байдън и обяви, че изпраща двама от висшите си служители в Детройт, за да помогнат за осъществяването на преговорите.

Неговите пратенници са временният министър на труда Джули Су и старши съветникът в Белия дом Джийн Сперлинг.

Не всички обаче са убедени, че Байдън постъпва правилно, като подкрепя стачката.Те са на мнение, че стачката представлява огромна заплаха за американската икономика. Една продължителна стачка може да има сериозно икономическо въздействие върху десет щата, включително и върху Мичиган.

Според доклад на икономисти от Мичиган, въздействието на стачката може да се разпростре чак до Тексас и Ню Йорк.

--------------------------

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here