вторник, юли 23, 2024

Баща и син германци отвлякоха и разчлениха сънародник в село край Балчик

Date:

Сподели новината.

Варненският апелативен съд постанови 20 години затвор за Ралф К. и 17 години за сина му Тим К. за убийството на германския гражданин Карстен М. 

Убийството е извършено в съучастие, по мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. С решението бе изменена присъда на Добричкия окръжен съд, като наказанията бяха намалени.

Първата инстанция бе определила доживотен затвор за бащата и 19 години лишаване от свобода за сина. Двамата са задължени солидарно да заплатят на наследника на починалия сумата от 200 хиляди лева – обезщетение за неимуществени вреди, посочват още от съда.

Подсъдимите и жертвата живеели в балчишкото село Соколово и поддържали близки отношения. 61-годишният подсъдим е поискал съдействие от 59-годишния пострадал за легалното внасяне в България на значителна сума пари, резултат от извършена от него в Германия финансова измама.

Размерът на възнаграждението за това посредничество станал повод за конфликт. На 20 октомври жертвата е отишла в дома на подсъдимите и те насочили разговора към укритите средства.

Мъжът е стигнал до извода, че може да реши проблема единствено чрез физическото ликвидиране на жертвата. В двора на къщата си с дървен сап за брадва нанесъл поне осем удара в главата на човека.

Повикал на помощ и 25-годишния си син, който пробол 48 пъти с нож пострадалия. Бащата поискал от сина си да отреже пръст от ръката на починалия и да нареже тялото. Бащата преместил колата на жертвата, изхвърлил ключовете за нея и телефона на убития. Написал бележка със заплаха за убийство и искане за откуп, придружена с отрязания пръст, и я оставил пред дома на жертвата.

След изчезването на германския гражданин и поискания откуп служители на МВР посетили дома им и открили останки от жертвата. Въззивният съд назначи съдебно-психологическа и психиатрична експертиза за състоянието на бащата при извършване на деянието.

Според заключението от нея поведението на подсъдимия не покрива медицинските критерии на физиологичен афект. Към отегчаващите отговорността обстоятелства за бащата, съдът добавя близкото познанство между него и жертвата, както и липсата на провокация от убития.

Апелативният съд обаче смята, че няма основания извършеното престъпление от него да се квалифицира като „изключително тежко“ – необходим признак за определяне на наказание „доживотен затвор“.

За да бъде определено като такова, е нужно обстоятелства да обуславят нетипичност, извънмерност, надхвърляне на параметрите на обичайния случай на престъпления от същия вид, мотивира се съдът.

Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд. През юли 2023 година съдът в Добрич даде ход на делото. В края на септември съдът изслуша показанията на свидетелите и съпругата на жертвата, както и експертизите на вещите лица.

Припомняме, че жертва на убийството стана 59-годишен мъж, германски гражданин със статут на продължително пребиваващ в България. Той и съпругата му живеели в село Соколово от 2020 година. В населеното място живеели и други семейства от Германия, с част от които съпрузите поддържали приятелски отношения.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагедия! Тираджия загина на АМ Струма

Тираджия загина в катастрофа на автомагистрала "Струма", преди граничен...

Бурята помете район около Търново

Бурята, ударила Троян този следобед, се насочи на изток. Обилни...

Започна се: Свирепа буря удари Троян

Пороен дъжд се изсипа над Троян. Според първоначалната информация...

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът

Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, защото...