България готова да купува още от юни газ на едро с други 6 държави

0
37
gaz
Сподели новината.

От юни България, Гърция, Северна Македония, Турция, Румъния, Азербайджан и Украйна може да започнат да купуват заедно газ на едро, за да договорят по-ниски цени. Това стана ясно след срещата в четвъртък в София на енергийните министри на седемте държави.

До 16 май ще се проведе следващата среща на работната група, която се води от Европейската комисия. Всички решения – за използване на инфраструктурата и начина на покупка на природен газ, трябва да бъдат готови не по-късно от края на месец май, заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

В момента краткосрочните решения за доставките на газ били свързани с количествата от Гърция,

а дългосрочните – общите покупки от седемте държави. Преди ден стана ясно, че възможните източници са САЩ и Египет, от които да се доставя втечнен газ, както и увеличаване на обемите от Азербайджан.

На въпрос ще се договорят ли с колегата му от Азербайджан за увеличени доставки на газ, Николов припомни анекса към дългосрочния договор с консорциума AGSC за отказ от пълен обем до 1 юли.

“Това, което се опитваме да направим, е да минимизираме негативния ефект от анекса. Оттам нататък не мисля, че ще има какъвто и да е проблем с дългосрочното спазване на договора. Той е за доставка на 1 млрд. куб. м. газ, като цената се определя на база на петролните деривати – мазут и газьол, и котировките им на средиземноморската борса”, допълни министърът.

Той уточни, че от гледна точка на диверсификация и сигурност на доставките за България, проблемът бил до 1 юли. Опитваме се да намерим правилния баланс между солидарност, сигурност и дългосрочност на договора и потенциално допълнителни капацитети и обеми, каза още Николов. И допълни, че ще се търсят общи доставки на газ за целия регион.

Системните оператори на България, Румъния и Гърция ще подпишат споразумение за увеличаване на капацитета за присъединяване на нови зелени мощности за ток, заяви още Николов.

Според него на Балканите все сме намирали повод да спорим, но в трудни времена било по-добре да се силни и единни, за да решим проблемите. След това пак можело да сме конкуренти, да се съревноваваме.

Виждаме как енергетиката се използва като оръжие,

заяви премиерът Кирил Петков при откриването на срещата в София, коментирайки спирането на доставките от “Газпром”. Според Петков обаче новите терминали и интерконектори позволяват да се направи и нова енергийна карта на региона.

А единственият начин за компенсиране на негативно развитие, било обединението. А енергийните миксове и коридори можело да бъдат оптимизирани още по-добре за по-голяма ефективност на разходите.

Петков бил много щастлив, че срещата на енергийните министри в София не била само за обследване и дискусии, а за създаването на постоянна работна група, която да преначертае регионалната карта на енергетиката.

„24 часа“

--------------------------