Сподели новината.

Уважаеми съграждани,

Като общински съветник, избран с гласовете на хората от Община Бургас и положил клетва да защитавам интересите на тези граждани на Бургас, последните  четири седмици почти изцяло се посветих на мерките за превенция срещу разпространението на коронавируса.

Предлагах формиране на местни щабове още преди взимането за решение за тяхното създаване. Когато се създаде общинския щаб, изразих желание да ме информират за неговите заседания. Исках да участвам в заседанията на кризисния щаб не по задължение, а доброволно в качеството си на общински съветник, защото всички трябва да обединяваме усилия за справяне с тази пандемия. Смятам, че вече съм доказал, че мога да съм полезен и имам с какво да помогна и да допринеса по тази тема.

Въпреки, че първоначално получих уверение, че ще бъда информиран за предстоящи заседания, в последствие се оказа, че това няма да се случва.

И тъй като разбирах за заседанията постфактум и ми беше невъзможно да стигна до  нормален контакт с участниците в тях, за да споделя работещи решения , които бях открил,  през изминалата седмица си позволих да направя това чрез медиите.

Предложих :

  • на Летище Бургас единствената подходяща термокамера да бъде инсталирана след гишетата за „Паспортна проверка“, за да се избегнат някои нейни технически недостатъци на оборудването и да се отчитат данните на всеки пасажер с максимална точност.
  • старият терминал „Пристигащи“ да бъде обособен като „изолатор“ за пътници от рискови дестинации.
  • всички влизащи на ГКПП Малко Търново да бъдат подлагани на измерване на температурата им (където това все още не беше факт).
  • и може би най-важното за Бургас – да бъде разкрита лаборатория за проверка на проби,  а не те да се пращат до София и да се губи ценно време за реакция, за установяване на лицата влезли в контакт с болния, както и за предотвратяването на разпространението на вируса, защото всеки час е от значение.

В отговор получих критики и обвинения, че съм си позволил да бъда инициативен. Но така и не чух адекватно контрапредложение.

Е, оказа се, че съм бил прав, защото мерките впоследствие  бяха приети и даже тържествено обявиха, че лаборатория в Бургас ще има, която ще почне да изследва след няколко дни.

В петък 13.03, отново случайно,  разбрах, че ще има заседание на Общинския кризисен щаб и се присъединих по моя към него. Успях да отида към края и въпреки, че присъствах само на последните 5 минути, отправих пред кмета и други представители няколко предложения.

Първо:  да се измерва температурата на всички пътници влизащи в Бургас с автобуси и влакове, тъй като преносител на коронавируса  може да пристигне в града от някъде.

Второ:  Предложих  всички автобуси да спират само на автогара „Юг“. Групово ми беше  отговорено, че това е невъзможно да бъде постигнато и няма как да се създаде подобна организация, поради липса на достатъчно хора. Предложих, ако липсват достатъчно хора, да се присъединят служители на УКОРС (т.нар. общинска полиция), все пак зад тази абревиатура се крие „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“. А  каква по-голяма криза от настъпилата извънредна ситуация. Ако и те не стигнат да се организират доброволци, които да помагат. Все пак според ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ  при извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях се допуска участието на доброволци.

Само от уважение към институцията, която представлява, ще ви спестя името на човека, който ми препоръча да си направим отделен кризисен щаб, щом толкова настоявам да давам предложения и там да си ги гледаме.

Днес научавам, че тези  мои предложения  за мониторинг на пътниците на гарите и автогарите, се прилагат  и дават резултат. Радвам се, че макар и късно, определени кръгове се вслушват и в други мнения, но защо трябва да е късно, като може да е навреме?

Направих още едно важно предложение, но в стремежа си да претупат нещата , явно не са го разбрали, а то е да се прави мониторинг на всички входящи пътници с автомобили по основните четири пътни артерии към Бургас – от посока София, от посока Варна, от Созопол и Средец, като се затворят всички по малки входове. А не да се затваря тотално градът!  Разбрах, че кметът на Община Бургас казва, че е искал да затвори автомагистрала „Тракия“ при входовете на Бургас, но националният щаб не е позволил крайната мярка.

Но това което предложих беше съвсем различно. Идеята за пълно изолиране на Бургас на този етап е прекалена (макар, че на по-късен етап ако се наложи, може да се приложи). Това ограничаване обаче трябва да бъде пропорционално на опасността. А принципът, който трябва да се съблюдава, е с минимални средства да се постигне целта.

Затова отново повтарям и предлагам : Да създадем „филтри“, т.е КПП-та на тези четири входни точки на града, където на пътниците в абсолютно всеки влизащ автомобил да бъдат подложени на измерване на температура, а при наличието на такава,  да се отклоняват и с тях да се работи работи по процедура , а ако се наложи – тест. Така както това се прави по летища и гранични КПП-та, болници, училища, детски градини и др. Така ще се затрудни предвижването, но няма да се спира. Нямаме ограничаване движението и така ще имаме свободно придвижване на българските граждани.

Вероятно това би забавило всеки пътуващ с 10-15 мин, но ще опазим здравето на хората.

Така няма да блокираме напълно града , икономиката и неговите граждани, а  същевременно ще засилим контрола и ще намалим възможността за влизане в Бургас на нови преносители на вируса.Ще можем да ги изолираме на време до пълното им оздравяване, без да застрашаваме живота на другите хора.

Понеже на това заседание, на което отидох по моя инициатива,  ме питаха, как ще обезпечим с хора тези мерки, отговарям им:  с наличието на всички свободни ресурси(не само с тези на Министерството на вътрешните работи, общината и др. институции) с каквито разполагаме на територията на общината – включително при необходимост може да искаме съдействие и от армията, която съгласно чл.56 т.8 от ЗАКОН ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ в мирно време въоръжените сили изпълняват задачи по участие в превантивната и непосредствената защита на населението, като според чл. 123 от същия закон при извънредно положение държавните органи и въоръжените сили могат да прилага мерки за:

-ограничават движението по основни пътни артерии;

– ограничават свободното придвижване и установяват контрол върху гражданите и превозните средства;

-ограничават движението на влакове и установяват контрол върху пътниците и товарите;

Отделно, както по-рано споменах да могат да се организират доброволци, които да помагат на институциите. И вместо отново да чакам някой да узрее за идеята и отново да загубим ценно време, веднага създадохме център на доброволците, на които всички желаещи могат да се запишат, като се свържат на телефон 0877 113150. Още с обявяването на тази инициатива в петък започнаха да се записват хора, които в момента обезпечаваме със защитни средства и веднага след оборудването им могат да се притекат на помощ.

Сигурен съм, че в Бургас има още много доблестни хора , готови да се отзоват и да се помогнат да се противопоставим на разпространението на тази пандемия.

Разработихме този план в детайли, оказва се че има човешки ресурс, остава единствено смелостта и политическата воля да се реализира.

Иначе съм твърдо убеден, че само заедно можем да се справим с кризата, ако не вървим след събитията, а ги съобразяваме предварително и сме проактивни в реализацията на тези мерки.

Нека заедно да се постараем да приложим работещите решения и да превърнем Бургас в зона без коронавирус или поне да задържим това състояние максимално дълго.

Повтарям ЗАЕДНО!!!

С уважение: Константин Бачийски

Зам. председател на ПП „Средна европейска класа“ и водач на групата общински съветници от ПП СЕК