Бачийски показа доказателства за изчезването на 1100 дка публична собственост в Росенец

0
519
5
Сподели новината.

Документални доказателства за изчезването на публична собственост представи днес в парламентарната комисия „Росенец“ бургаският общински съветник Константин Бачийски.

Пред народните представители съветникът разкри данни за съществуването на „апокрифна“ заповед на бургаския кмет Димитър Николов от 2013 год. , с която той е деактувал 4600 дка публична общинска собственост в парк Росенец, след което започва значителна трансформация на собствеността.

Документът, под който стои подписът на кмета Димитър Николов, е вписан към архивите с номер 3080. При проверка се оказва, че фактически това е заповед за отдаване под наем на помещение на общинската фирма „Хляб и хлебни изделия“. Същевременно тази заповед е дублирана с втора, под същия номер 3080(1) и с абсолютно друго съдържание. С нея се заличават въпросните 4600 дка публична общинска собственост в парк „Росенец“.

Бачийски сe позова на информация от Държавен вестник от 1935, от която става ясно, че през 1934 год. държавата с указ на цар Борис III прехвърля 5941 дка на Община Бургас за създаването на парк на територията на днешния Росенец.

След 1944 год. държавата отново придобива терените, но паркът запазва своя статут, като през 1953 година с решение на министерски съвет отново е даден за стопанисване и управление на Община Бургас. След промените през 1989 год. община Бургас прави постъпки към своята собственост в парка и така през 2000 год. се издава акт за публична общинска собственост на парка, но вече с размер от 4600 дка.

„Нито една власт в нито един момент не е посмяла да посегне на парка в Росенец, но кметът Димитър Николов и неговата администрация от ГЕРБ го направиха“ – коментира Бачийски.

Това се случва през 2013 год. , като през 2018 когато община Бургас отново актува част от терените в Росенец като общинска собственост, но в документите те вече са в размер на 3500 дка.

„Така от джоба на бургазлии са изчезнали имоти за около 150 млн лв. /по цени на кв. метър в момента в този район/ , а от българските граждани са отнети около 1100 дка от брега на морето. Така Росенец се превръща в български Бермудски триъгълник, където изчезват не само законите, но и общинската собственост“ – заяви пред комисията Константин Бачийски.

В момента „изчезналите“ 1100 дка общински земи са вече частна собственост на фирми и лица, включително и до приближени както до сараите и така и до местната власт в Бургас.

Съветникът Бачийски призова членовете на парламентарната комисия да разгледат в детайли информацията и изрази очакванията най-накрая прокуратурата да се задейства и да защити обществения интерес, като разнищи изцяло това беззаконие в Росенец, за да се сложи край на порочната системата от взаимовръзки между община, държавни институции и икономически кръгове.

1

2

3

4

--------------------------