сряда, февруари 28, 2024

Асоциацията на прокурорите иска гаранции за независимостта на прокуратурата

Date:

Сподели новината.

Асоциацията на прокурорите настоява да бъдат гарантирани самоуправлението и независимостта на прокуратурата. Тя излезе със становище по повод готвените промени в Конституцията.

Асоциацията подчертава, че Висшият съдебен съвет (ВСС) отразява единството на правораздавателна, обвинителна и разследваща функция, изпълнявани съответно от съдилища, прокуратури и следствени органи, които заедно осъществяват съдебната власт. От там посочват, че преструктурирането на съдебната власт със заличаването на този орган в настоящия му вид и замяната му с друго два органа е извън правомощията на обикновено Народно събрание.

Според Асоциацията целите на съдебната реформата, свързани с осигуряване на ненамеса между магистратските съсловия, не трябва да бъдат търсени с радикални промени, като промяна в правомощията на Пленума и колегиите на ВСС.

От там настояват също така да бъде въведен механизъм, който да предотвратява кризи в съдебната власт, породени от неизбирането в срок на членовете на съответните съдебни органи от квотите на Народното събрание.

В становището на Асоциацията на прокурорите в България се изтъква необходимостта Народното събрание да осигури достатъчно време за дебати върху текстовете за промени в Конституцията.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагично самоубийство в Крайморие

Около 15.20 ч. днес в четвърто Ру Бургас е...

Свещеници със скъпарски коли взривиха Кюстендил с безобразни изцепки

Жители на Кюстендил твърдят, че свещеници редовно паркират скъпите си...

Ядpeнитe oтпaдъци oт AEЦ “Koзлoдyй”: Πoгpeбaни зa вeчни вpeмeнa в Дoбpyджa или Cтpaнджa?

Бългapия e eднa oт 12-тe дъpжaви-члeнĸи нa Eвpoпeйcĸия cъюз,...

Кирил Вътев подписа споразумение с 5 организации за подпомагане на земеделието

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет...