сряда, февруари 28, 2024

Асен Василев: Решени сме да доведем битката за България докрай!

Date:

Сподели новината.

Финансовият министър в оставка Асен Василев обяви какво ще предприемат, след като правителството падна.

Всеки от депутатите има право на преценка, включително и депутатите на “Продължаваме промяната”. Когато в Народното събрание имаме 240 свободни човека България няма да е най-бедната в Европейския съюз. Всеки един е съмишленик, не е назначен. Всеки един от хората в “Продължаваме промяната” е избрал да бъде част от тази кауза и се е борил сам в собствения си район, за да бъде избран. Тези хора са в парламента, за да изразяват мнението си. “Продължаваме промяната” е просто платформа. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред Дневник.

Настроението след вчера е много добро. Решени сме да доведем битката за България докрай. Силите в парламента са почти равни. Ако сме извън парламента силите са в хората, на които не им се живее по начина от последните 15 години. Хората усетиха какво е да не ги е страх. Видя се, че имаме средства да увеличим социалните разходи. Всички хора, на които им харесва този начин на управление да гласуват, каза още Василев.

Министърът на финансите коментира, че все още не е на дневен ред името на следващия министър-председател.

Ако съставим мандат ще бъде обсъдено кой ще бъде премиер. Допускам че може да не е Кирил Петков, но силно се съмнявам. Нека не спекулираме с тази тема. Има много възможни кандидатури, включително и на Никола Минчев. Важно е да видим дали този парламент е изчерпан или има какво още да даде, допълни още той.

Изборите винаги са плод на емоциите. Това, което ясно се видя през последните шест месеца е че е възможно България да е различна, да не сме зависими от руски газ. Независима политика, да се осветлят всички корупционни схеми, за които се говореше по ъглите. Видя се, че може да си вземем границата и вече да не е частна. Това, което хората трябва да решат е дали искат и са готови и дали искат да се изведе докарй, отбеляза още Василев.

Вицепремиерът посочи и какво оставят на следващото управление.

Оставяме държавна лаборатория, която към момента само от таксите реализира 5 000 лв. на час. Оставяме споразумение с Германия за германски митничари по границата. Когато сформираш по-разнороден екип се намаляват шансовете за корупция. Българо-турската граница е много рискова и използвана за нелегален трафик преди 10 ноември, за да се пресече е необходима и международна помощ. Внася се и плодове и зеленченци, които са ни тровили. Появяват се съобщения за спрени парични средства, наркотици, работи се по всички тези пътища, за да бъдат пресечени. До седмица – две може да очакваме германските екипи, уточни Василев.

По думите му контролът по границата е продължителен процес и се налага да има постоянен контрол.

Цените на горивата са адекватни. Цената е по-ниска от Гърция, Румъния, Сърбия. Горивата поскъпват навсякъде, защото цените се вдигат. Това, което е важно дали цените са ниски, средни, високи спрямо съседните, добави още той.

Асен Василев заяви, че в бюджет за ДОО е предложено значително увеличение на пенсиите и ресурсите са на лице. И добави, че за първи път земеделските производители се осигуряват на труда, който полагат.

Финансовият министър коментира и френското предложение за Република Северна Македония.

Не трябва да се събира работна група за Република Северна Македония. Не е добре политици да се месят в работата на професионални дипломати. Френското предположение е много добре свършена работа от българските дипломати. Българската позиция става европейска. Никога досега Европа не е приемала сериозно нашите искания. За първи път заляга в основополагащите европейски документи. Това вече е въпрос между Брюксел и Македония. Това е голяма победа за българската дипломация. Това, което виждам е голяма крачка напред, спрямо мястото, на което бяхме. Това е огромна тема за българския народ от сто години. Докато ние не излекуваме тази рана винаги ще ни тежи. Първо ние трябва да формулираме какво искаме от Република Северна Македония. Трябва да си дадем сметка, че не можем да накараме някой да ни обича или харесва. Ние продължаваме да мислим за РСМ като част от българския народ. Самите македонци казаха, че тяхната външна политика загина, защото европа зае страната на България, категоричен е Василев.

Василев отбеляза, че все още няма индикации дали президентът ще свика КСНС по темата с Република Северна Македония. И добави,че отношенията му с президента Румен Радев са институционални.

Вицепремиерът коментира и темата за влизането на България в Еврозоната.

Еврото е рационален въпрос. Прие ли сме го, когато сме приели валутният борд. Каквото и да се случи от Европейската централна бнака и политиката и идва в България по линия на ваклутния борд. Не можем да провеждаме самостоятелна валутна политика. Ако имаме работещ парламент наесен имаме достатъчно време да прием всичко, така че да сме технически готови за влизане в Еврозоната. Важно е да се проведе широка обществена дискусия по темата. Тази дискусия започна и трябва да продължи да се провежда, защото има аспекто, които трябва да се изяснят, посочи Василев.

Ако не вярвах че е възможна промяна в България, нямаше да съм тук, категорично заяви Асен Василев.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагично самоубийство в Крайморие

Около 15.20 ч. днес в четвърто Ру Бургас е...

Свещеници със скъпарски коли взривиха Кюстендил с безобразни изцепки

Жители на Кюстендил твърдят, че свещеници редовно паркират скъпите си...

Ядpeнитe oтпaдъци oт AEЦ “Koзлoдyй”: Πoгpeбaни зa вeчни вpeмeнa в Дoбpyджa или Cтpaнджa?

Бългapия e eднa oт 12-тe дъpжaви-члeнĸи нa Eвpoпeйcĸия cъюз,...

Кирил Вътев подписа споразумение с 5 организации за подпомагане на земеделието

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет...