Сподели новината.

Андрей Едрев е един от най-разпознаваемите бургазлии в страната. Безцеремонен, откровен, открит, последователен в позициите си и в отстояването им, той прави опит да стане част от местната политика в Бургас като се кандидатира за общински съветник от листата , оформила се около кандидата за кмет Константин Бачийски и Средна европейска класа.

От колко години водите своите, понякога самотни битки, срещу общинската администрация в Бургас?

Може би от 2000 година, когато я напуснах.

Защо я напуснахте – защото изгубихте битките или за да можете да се подготвяте за битките?

Напуснах я, защото разбрах, че там никой не работи от страх да не сгреши.

Можете ли да посочите някои примери – казуси, в които Вие сте отделил от времето и енергията си в полза на бургазлии?

Да, например моята съпротива срещу „синята зона” в Бургас, която е напълно незаконна и до ден днешен. Когато осъдих общината във Върховния административен съд, ми казаха: „Г-н Едрев, Вие сте прав, но наредбата вече е нова и трябва да обжалвате новата наредба”.

Т.е. да минете отново през всичко.
-Да, още 4-5 години да мина през всичко отново. А най-вероятно на третата година и половина те ще я променят отново и аз ще трябва пак да обжалвам новата наредба.  Затова предпочетох да използвам закона на Дивия Запад и като ми сложат скоба, да я режа. Публикувах това в Уou Тube и тези клипчета се гледаха от 50-60 000 души. Хората казваха, че това е правилно и така се прави. Дори бях предложил да направим флашмоб и 100-200 човека наведнъж да отрежем с флекс общинските скоби и да прекратим това своеволие. Но не се намериха смели и сърцати хора. Законът е категоричен в това отношение и казва, че ако сумата на унищоженото общинско имущество не надвишава минималната работна заплата, делото се прекратява по маловажност. Дори с експерт оценител може да се докаже, че една скоба е 40-50 лв. Но от общинската администрация не искат тази информация да се разпространява, защото хората ще започнат да им ги режат.

 

-Но едва ли искате да Ви обвинят, че сте анархист. Предполагам, че искате да спазвате правилата?

– Разбира се. Но кой трябва да даде примера? Общината! Не може да вменяваш задължения на гражданите, когато самият ти не ги изпълняваш. Ето пример – почивам си в неделя на обяд и в един момент чувам, че някой реже отвън дървета.

Общината решила от 14:00 до 16:00 ч. да окастря дърветата на ул. „Републиканска”. Слязох долу и обясних на служителите, че е редно да се върнат след 16:00 ч. Хората приеха моите доводи и си тръгнаха, като се върнаха по-късно. Но защо се наложи да ставам и да се разправям?!

 

edrev-Искате да кажете, че Общината в този случай е нарушила собствените си разпоредби?

 

– Абсолютно и не само това. В момента Общината извършва грубо нарушение, като взема такси за тротоарно право на едно заведение, което е на мястото на бившата сладкарница „Неделя”. А това място е на блока. Подобни примери са безброй. Общината е като един цирей – където бутнеш, там изтича „административна гной”.

–   Водите подобни битки от години, не се отказвате. Но това не е ли доста изтощително? И това ли Ви мотивира да станете част от листата на Константин Бачийски? Да станете част от общност!

 

– Истината е, че Константин Бачийски ме намери в точно определения момент, на точното място. Заради децата си ще се задържа повече в България, тъй като ги записах на градина. Освен това ми показа на компютъра си една папка с проблеми на общината, по които работи. Събрал е доста документи. Трето – каза ми, че е намалил такса смет за бизнеса от 11 на 6,9 промила.

 

Това ми дава основание да повярвам, че в Общинския съвет може да има група от хора, които да не гласуват, контролирани чрез СМС-и, а по-скоро да търсят възможности да помогнат за развитието на този град.

 

Защото един град може или да се развива, или да се връща наобратно. В случая Бургас се връща назад. Когато аз бях в Общината, си спомням, че бяхме 222 или 224 000 човека. Говоря за 1994 г. А сега е 202 000 с присъединените съставни селища. Т.е. градът се обезлюдява. Всеобщото мнение е, че в Бургас пристигат хора от Ямбол, Болярово, Елхово и Сливен. Пристигат хора, които да работят тук. Истината е, че градът се обезлюдява. И още нещо – през годините съм чувал толкова много неща за Бургас като туристически град, а всъщност, ние никога не сме били туристически град. Нямам познат, който да ми е казал: „Аз отивам на почивка в Бургас”.

– А смятате ли, че Бургас има такива дадености, за да бъде туристически град?

– Разбира се. Бургас има прекрасна пясъчна ивица, а градът не се развива. Аз съм обиколил над  90 държави. Там на плажните ивици е денонощна веселба. Хората се забавляват – спорт, музика, танци, пиене. Всичко това трябва да го има. А тук го няма. Идете на плажа в Бургас и вижте тъжните физиономии на хората там.

 

-Разбрахме, че не искате да Ви възприемат като анархист и много държите на реда, но искате и Общината да го спазва. Но не са ли ви наричали луд, заради това, че скачате срещу една институция и постоянно водите някакви битки?

– Аз съм скачал и срещу Министерския съвет. Класикът е казал: „Лудите, лудите – те да са живи”, те бутат прогреса напред. Ако дойде момент, в който спреш да се движиш, по-добре се погреби сам. Прогресът се създава само с движение. Спре ли, вече не е прогрес.

– Вие сте неспокоен дух, авантюрист, търсите нови приключения. Как се виждате в Общинския съвет? С какво бихте допринесли за Бургас? Пътувал сте много, може ли вашият опит да бъде полезен?

–  Този въпрос исках да го избегна. Защото аз самият нямам отговор защо го правя. Питат ме защо съм се прибрал от Индонезия, за да ставам общински съветник. Вероятно имам твърде нисък праг на търпение и на търпимост. Имам увереност, че мога да спомогна най-малкото за разкриването на много нарушения в общинската администрация, имайки предвид 6-годишната ми работа в Общината като главен специалист в тогавашния отдел „Контрол и координация на фирми”, когато се създаваше бизнесът.

 

Имам толкова интересни истории за тогава. Имам толкова много примери и много опит в туризма. Аз самият се занимавам с туризъм в Индонезия. Имам вили на Бали, които давам под наем. Организирам екскурзии за риболов, за гмуркане, обикаляне на острови и т.н.

 

В България нямаме добро обслужване. В Бали например има такъв университет. Там ги учат на гостоприемство и виждам как това се възприема от туристите, колко добро впечатление прави и как хората си заминават с прекрасни впечатления. Не че и там не се опитват да лъжат, но начинът, по който го правят, не е насила и не е на всяка цена.

 

Затова мисля, че мога да бъда от полза на Общинския съвет в Бургас. А освен всичко друго познавам почти всички бивши, настоящи и бъдещи общински съветници. Т.е. мисля, че можем да постигнем доста добра колаборация и да работим за интересите на града.

-Защо според Вас е важно бургазлии да гласуват?

– Защото не бива сами да си отнемат право на избор. В крайна сметка ако ти сам се откажеш от правото си на избор, ти вече не си гръбначно, а си едноклетъчно.