вторник, юли 23, 2024

Абонат на “Топлофикация” осъден за дълг от… 21 стотинки

Date:

Сподели новината.

“Топлофикация София” е осъдила клиентка да плати 325 лв. заради старо задължение от 21 ст., съобщи пресцентърът на омбудсмана Мая Манолова.
Сумата, останала неплатена от 2012 г., нараснала близо 15 пъти, след като към дълга бил прибавен хонорарът на юрисконсултите на дружеството.
Заради дела като това ГПК беше променен и възнагражденията на юристите на “Топлофикация” трябва да бъдат намалени драстично. Досега съдът автоматично присъждаше поне по 300 лв., и то на всяка инстанция, припомня “Сега”.
“Първото, което шокира, е, че бизнес планът на “Топлофикация София” не е публично оповестен. Дружеството е общинско, което означава собственост на 1,5 млн. столичани, и мисля, че всеки от тях има право да знае какво е финансовото състояние, какви са намеренията за следващата година”, посочи тя.
Загубата на дружеството през 2016 г. е 40 млн. лв., затова буди недоумение увеличаването на средствата за заплати с 2,5 млн. лв. и предвидените нови 4 млн. лв. за 2017 г., смята Манолова.
Тя даде пример, че през 2016 г. хонорарите за външни юристи са достигнали 3 млн. лв., а собствените й юрисконсулти са получили възнаграждения от над 10 млн. лв.
За услугата “Дялово разпределение” се ползват други фирми и са похарчени близо 7 млн. лв. за събрани 6 млн. лв. През 2016 г. от топлопреносната мрежа са ремонтирани само 1.3 км от заложени 20 км и са довършени около 7 км от плана за 2015 г.
Въпреки критиките общинският съвет прие плана на “Топлофикация”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ВАС прекрати делото, заведено от Мая Манолова срещу демонтажа на паметника на Съветската армия

Върховният административен съд обезсили разпореждане на Административен съд София-град,...

Вандали изпотрошиха над 60 спирки в София, а щетите са за над 60 хил. лв.

Все повече спирки в София стават обект на вандалски...

Кола се заби в стълб на метри от автобусна спирка в София (СНИМКИ)

Кола се заби в стълб близо до автобусна спирка...