вторник, април 30, 2024

Три групировки внасят кокаин в Бургас

Date:

Сподели новината.

Три са основните български групировки, които акумулират милиони левове печалба от международния трафик на кокаин, сочат данните на МВР. Българите обаче са чираци на мощните нигерийски наркокартели, които владеят бизнеса с преноса на най-скъпата дрога от Латинска Америка към Европа. България е страна, крайна дестинация за малки количества кокаин. Български граждани, които се наемат за трафик на кокаин, обслужват чужди наркоорганизации и дестинацията на трафика са страни от Западна Европа, се казва в публикувания миналата неделя отчет анализ за дейността на антимафиотите от ГДБОП.

Според МВР едната наркогрупировка действа чрез свои хора у нас, но босовете й са в ЮАР. Става дума за последните големи шефове на отломките от бившата силова групировка ВИС-2 Христофорос Аманатидис-Таки и Красимир Каменов-Къро. Двамата се издирват с европейска заповед за арест от 2009 г.

Къро и Таки, издигнали се от обикновени крадци до върха на йерархията след убийствата на Георги Илиев и Константин Димитров-Самоковеца, бяха монополисти в бизнеса с кокаин в София. След бягството им от България в ЮАР пазарът се разпадна. Според официални данни на МВР след ареста на групата на Златко Баретата, известна като „Фирмата“, наркоразпространението в столицата е разбито и няма единен ръководен център.

За Таки се смята, че отговаря за връзките с различните структурни звена в международния трафик на кокаин. „Съдружникът“ му Къро отговарял за отчитане на финансовите постъпления от скъпата дрога и изпирането на парите от този бизнес.

За двамата се твърди, че работят добре както с нигерийските картели, така и с    албанските групировки, които контролират наркотрафика на Балканите.

Втората групировка била с много по-малки размери и е образувана от остатъците на бившата групировка СИК. Те работели с черногорски, сръбски и босненски мафиоти, както и с представители на организираната престъпност в Испания, и по-специално с баските сепаратисти. Тази наркоорганизация е базирана на остров Мадейра. Тяхна специалност са пренос на кокаин с яхти към Испания, в които пратките с дрогата са по 100-200 кг. ГДБОП има данни и за трети сериозен играч в бизнеса, който се спотайва в България. Той е разследван за пране на пари, защото има съмнения, че влага средствата от наркобизнеса в хотели. За него се твърди, че освен с кокаин се занимава и с контрабанда на цигари.

Основните входни точки за вноса на кокаин си остават морските пристанища Варна и Бургас. По данни на службите през тях минава третият по големина канал за транзит на кокаин към Западна Европа.

Два са основните начини за доставка на кокаин. Първият е по море – с кораби, най-често в контейнери с карго товари, като заловените на митница Русе 67 кг чист кокаин от Аржентина за Ротердам миналата неделя. Пратката бе скрита в стар комбайн. Така пътуват големите пратки дрога до 3-4 тона. За маскировка дрогата с карго контейнерите първо пристига в страни от Африка, като Нигерия или ЮАР например. Оттам коката се претоварва в други контейнери с дестинация Европа, с нови идентификационни номера, които нямат връзка с Латинска Америка. Любим метод е коката да се транспортира в контейнери с риба, защото поради миризмата и ниската температура на съхранение на стоката наркотикът не може да бъде открит. Това според ченгета е основният метод за внос в България през Варна и Бургас.

В други случаи коката се втрива в различни стоки, като картофено пюре например. На 3 август 2003 г. в боливийския град Санта Крус при операция „Лунна светлина“ бяха заловени 5 тона кокаин. Три тона от тях, размесени в картофено пюре, трябвало да стигнат по море до България и да бъдат пречистени в лаборатория край Пловдив. После дрогата щяла да отпътува за Западна Европа. Коката е заловена с активното участие на България. При трети метод се прави кокаинов разтвор и в него се топят дрехи. Българска двойка бе задържана на пристанище Дувър в круизен кораб от Бразилия преди 2 години с кокаин за 60 млн. евро. Стоката била намазана по специален способ върху костюми, които нашенците носели под дрехите си.

Вторият начин за доставка на дрога са яхтите.

По данни на неправителствени организации родните групировки печелят около 1 млрд. лева годишно от транзита на кокаин през България.

От преноса на коката в България остават малки количества поради слабия пазар. Тук дрогата се разрежда до 30% чистота, после се дава на отговорниците в кварталите, които също разреждат. Така до крайния клиент чистотата на кокаин е не повече от 7%.

По цени на дребно той се продава за около 90 лв. за лошо качество и 120 лв. за добро.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Ново! Ха не си платите и 20 лв. глоба в КАТ, ха ви чака тази беля

Неплатена глоба от КАТ дори в размер на 20...

Трагична смърт на пътя в Лясковец, навръх Цветница

Мотоциклетист е загинал на улица "Оборище" в Лясковец. Произшествието е...

Цялата родна полиция е на крак! Отвлякоха сина на полицейски началник от Дупница

Сигнал за отвлечения син на шефа на икономическа полиция...

Енергийният министър потегля към Турция за предоговарянето на договора с “Боташ”

Служебният министърът на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно...