Колко всъщност струва един олимпийски медал?

0
901
Колко всъщност струва един олимпийски медал?
Сподели новината.

За спортистите, които са тренирали години, медалът от Олимпиада няма равен по стойност, но колко в действителност струват отличията? Сайтът Money.com е направил проучване.

Макар повечето шампиони да получават и парични награди след успехите си, все пак немалко от тях са решавали да продадат медалите си. Ако направят най-лесното и просто дадат медала за скрап, в САЩ ще получат 577 долара за златен медал, 320 долара за сребърен и едва 3,50 долара за бронзовия.

Разбира се, по-логичното е да предложат отличието си на търг, където сумите ще са много по-високи. Според Джонатан Шайър от аукционната къща Heritage Auction, златен медал на търг може да достигне 15 – 20 000 долара. Цената на сребърния е около 10 000 долара, а бронзовият е доста под тази стойност.

Медал от Олимпиада обаче може да донесе много по-голяма полза, ако бъде запазен. Олимпийските шампиони са звезди и от този им статут произлизат множество рекламни договори и възможности за приходи по различни линии. Да, те могат да се случат дори ако атлетът продаде медала си, но славата му малко или много се накърнява от това.

Най-ценните неща, които медалът носи, са, разбира се, уважението и удовлетворението. Имайки предвид колко хора мечтаят цял живот за отличието, продажбата му изглежда като твърде голяма жертва.

Expert.bg

--------------------------