неделя, май 19, 2024

Бургас вече е пред Пловдив и Варна като икономическо развитие

Date:

Сподели новината.

Бургас е изпреварил Пловдив и Варна по цени на имотите и инвестиционна среда. Това показват последните данни на брокерските агенции, които следят отблизо развитието на пазара. Преди 10 години Варна беше лидер сред градовете извън столицата, но сега тази тенденция е минало. В момента, в центъра на Бургас търговските площи струват по 2500 евро на квадратен метър, като има оферти и за 3000 евро. Във Варна цените са до 2000 евро, в Пловдив предлагането е на подобни стойности.

Жилищните площи също са с по-високи цени, от 200 до 500 евро, в зависимост от локацията и състоянието на имота. Дори и в квартал като “Меден рудник” жилщната площ от 1 квадратен метър се предлага вече по 550 – 600 евро при завършените сгради с всички разрешителни и комуникации. Хит в последните месеци е комплекс “Славейков”, където цените на новото строителство с изолация и луксозно изпълнение  подгониха 850 – 900 евро на квадратен метър.
Очаква се цените на имотите  в Бургас да продължават да растат,  като причините за това са няколко. Градът се намира на много добра локация. На юг и на север има курорти и морски градчета, което през лятото е предпоставка за генериране на приходи и висока заетост в региона. Това вдига допълнително цените. Отделно, в последните пет-шест години в общината са влезли близо 2 милиарда лева от европейски фондове, държавни програми и инвестиции. По тоци показател Бургас е съвместим единствено със столицата. Така, за 10 години градът изпревари традиционно по-силните си съперници Пловдив и Варна като икономическо развитие и вече е с едни гърди пред тях.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...