вторник, май 7, 2024

Бургас вече е пред Пловдив и Варна като икономическо развитие

Date:

Сподели новината.

Бургас е изпреварил Пловдив и Варна по цени на имотите и инвестиционна среда. Това показват последните данни на брокерските агенции, които следят отблизо развитието на пазара. Преди 10 години Варна беше лидер сред градовете извън столицата, но сега тази тенденция е минало. В момента, в центъра на Бургас търговските площи струват по 2500 евро на квадратен метър, като има оферти и за 3000 евро. Във Варна цените са до 2000 евро, в Пловдив предлагането е на подобни стойности.

Жилищните площи също са с по-високи цени, от 200 до 500 евро, в зависимост от локацията и състоянието на имота. Дори и в квартал като “Меден рудник” жилщната площ от 1 квадратен метър се предлага вече по 550 – 600 евро при завършените сгради с всички разрешителни и комуникации. Хит в последните месеци е комплекс “Славейков”, където цените на новото строителство с изолация и луксозно изпълнение  подгониха 850 – 900 евро на квадратен метър.
Очаква се цените на имотите  в Бургас да продължават да растат,  като причините за това са няколко. Градът се намира на много добра локация. На юг и на север има курорти и морски градчета, което през лятото е предпоставка за генериране на приходи и висока заетост в региона. Това вдига допълнително цените. Отделно, в последните пет-шест години в общината са влезли близо 2 милиарда лева от европейски фондове, държавни програми и инвестиции. По тоци показател Бургас е съвместим единствено със столицата. Така, за 10 години градът изпревари традиционно по-силните си съперници Пловдив и Варна като икономическо развитие и вече е с едни гърди пред тях.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...