четвъртък, май 2, 2024

България готова да купува още от юни газ на едро с други 6 държави

Date:

Сподели новината.

От юни България, Гърция, Северна Македония, Турция, Румъния, Азербайджан и Украйна може да започнат да купуват заедно газ на едро, за да договорят по-ниски цени. Това стана ясно след срещата в четвъртък в София на енергийните министри на седемте държави.

До 16 май ще се проведе следващата среща на работната група, която се води от Европейската комисия. Всички решения – за използване на инфраструктурата и начина на покупка на природен газ, трябва да бъдат готови не по-късно от края на месец май, заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

В момента краткосрочните решения за доставките на газ били свързани с количествата от Гърция,

а дългосрочните – общите покупки от седемте държави. Преди ден стана ясно, че възможните източници са САЩ и Египет, от които да се доставя втечнен газ, както и увеличаване на обемите от Азербайджан.

На въпрос ще се договорят ли с колегата му от Азербайджан за увеличени доставки на газ, Николов припомни анекса към дългосрочния договор с консорциума AGSC за отказ от пълен обем до 1 юли.

“Това, което се опитваме да направим, е да минимизираме негативния ефект от анекса. Оттам нататък не мисля, че ще има какъвто и да е проблем с дългосрочното спазване на договора. Той е за доставка на 1 млрд. куб. м. газ, като цената се определя на база на петролните деривати – мазут и газьол, и котировките им на средиземноморската борса”, допълни министърът.

Той уточни, че от гледна точка на диверсификация и сигурност на доставките за България, проблемът бил до 1 юли. Опитваме се да намерим правилния баланс между солидарност, сигурност и дългосрочност на договора и потенциално допълнителни капацитети и обеми, каза още Николов. И допълни, че ще се търсят общи доставки на газ за целия регион.

Системните оператори на България, Румъния и Гърция ще подпишат споразумение за увеличаване на капацитета за присъединяване на нови зелени мощности за ток, заяви още Николов.

Според него на Балканите все сме намирали повод да спорим, но в трудни времена било по-добре да се силни и единни, за да решим проблемите. След това пак можело да сме конкуренти, да се съревноваваме.

Виждаме как енергетиката се използва като оръжие,

заяви премиерът Кирил Петков при откриването на срещата в София, коментирайки спирането на доставките от “Газпром”. Според Петков обаче новите терминали и интерконектори позволяват да се направи и нова енергийна карта на региона.

А единственият начин за компенсиране на негативно развитие, било обединението. А енергийните миксове и коридори можело да бъдат оптимизирани още по-добре за по-голяма ефективност на разходите.

Петков бил много щастлив, че срещата на енергийните министри в София не била само за обследване и дискусии, а за създаването на постоянна работна група, която да преначертае регионалната карта на енергетиката.

“24 часа”

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

3-метрова вълна удари центъра на Враца, помете хора, животни и къщи

На 1 май 1966 г. на централния площад във...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...