сряда, май 8, 2024

Нова атракция превръща Бургас в туристически лидер

Date:

Сподели новината.

Община Бургас създава нова атракция, която да направи града още по-интересен. Стартира строителството на планетариум, който ще бъде част от Детския научен център в пристанищната зона за обществен достъп.

Планетариумът ще бъде пред входа на образователния център. Той ще представлява сферична метална конструкция с модерен архитектурен дизайн. Ще има осигурена достъпна среда за хора с увреждания.

В него децата ще получават знания по астрономия, физика и изобщо в сферата на точните науки. Със специфичната си форма бургаският планетариум ще прилича на този в Бристол и на популярното в цял свят бобено зърно в Чикаго.

Едновременно със строителството стартира и изпълнението на доставката на специализирано оборудване от висок клас за 2D и 3D прожекции на готови мултимедийни програми, които ще отведат посетителите на пътешествие в галактиката Млечен път и извън нея.

Залата ще бъде с капацитет от 50 места, разположени радиално около центъра на 8-метровия прожекционен купол, с цел осигуряване на оптимален зрителен ъгъл.

Последен модел оборудване за 3D визуализации ще осигурява възможност на посетителите да се докоснат до част от тайните на необятния Космос, а специално разработени научни и софтуерни програми ще позволяват прожектиране на картинни изображения на Вселената в реално време.

Има възможност за организиране на групови посещения и провеждане на изнесени часове по география, физика и астрономия на учениците от Бургас и региона. Срокът за изграждането му е 180 календарни дни, а възложител е ДП “Пристанищна инфраструктура”.

Очаква се скоро да бъде открит Детският научен център, който е разположен на 1-ия и 2-рия етаж в сградата на Морска гара. Така тази зона в пристанището ще се оформи като единен градски образователен център, в който чрез общуване с науката по забавен и увлекателен начин деца и родители ще изграждат нови знания и умения.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....