Сподели новината.

На територията на цялата страна стартира акция. Това каза на брифинг инспектор Николай Крушарски от „Пътна полиция“ към СДВР пред журналисти, съобщи БГНЕС. Той обясни, че операцията е насочена към контрол на водачите на моторни превозни средства, които се движат по автомагистралите, първокласните и второкласните пътища.

Извън часовете на засилен трафик по големите пътища, контролът ще бъде насочен към водачите на моторни превозни средства в курортите по Черноморието, отново заради засилената употреба на алкохол и наркотични вещества. Контролът ще е засилен и за водачите на ТИР-ове.

Имаме право да ги контролираме с техническите средства за алкохол. Превишената скорост е една от основните причини за ПТП“, отбеляза Крушарски.

Масово проверките ще бъдат в часовете, в които се очаква интензивен трафик по тези пътища, уточни Крушарски.

Той припомни и какви са глобите. За употреба на алкохол и наркотични вещества могат да започват от 500 и да стигат до 1 000 лв. Говорим за алкохол с лишаване от шофьорска книжка от половин до една година в зависимост от концентрацията, с която е установен водачът. Когато се установи употреба на наркотично вещество, се образува досъдебно производство и съдът се произнася по наказанията, заключи Крушарски.

Мерките, които полицията предприема, показват, че до този момент в летния сезон, спрямо миналата година, катастрофите с употребили алкохол са по-малко. По-малко са и ранените при катастрофи, добави Крушарски.

Той поясни, че 28 са пътните транспортни произшествия през летните месеци на 2020 година. Ранените са с 12 души.

Темата, свързана с катастрофите по пътищата продължава да бъде на преден план.