четвъртък, май 2, 2024

Кризата засегна много тежко голяма фабрика в Смолян

Date:

Сподели новината.

1
“Дриймс къмпани” – Смолян, е създадена през 2012 г. с основен предмет на дейност производство и продажба на традиционен български текстил за дома – родопски одеяла, халища, губери, покривки за легла, завеси, възглавници, килими. Компанията държи правата върху марката “Родопска тъкан”.
“Дриймс къмпани” – Смолян, е една от двете български фирми, които през 2017 г. изработиха всички над 30 артикула от лимитираната колекция VÄSSAD на IKEA, която се продаваше в магазините на шведската компания в целия свят. Това бе първата колекция на IKEA, изцяло произведена в България.
“Капитал” попита Иван Френкев – собственик на “Дриймс къмпани”, за ситуацията на пазара след въвеждане на извънредното положение.

Как се развива компанията в условията на пандемия и извънредно положение?
– Затворихме фирмения магазин, затворени бяха и всички магазини в страната, в които доставяме наши изделия. Затвориха и нашите чуждестранни партньори – ние продаваме над 80% от изделията си зад граница – основно във вериги в Западна Европа, а част от продукцията – бутикови изделия – и в Северна Америка. В момента изпълняваме една поръчка за Швейцария на традиционен български текстил, която е свързана с много ръчна работа. Някои от чуждестранните ни партньори изпълняват онлайн поръчки, но всичко това е съвсем малка част от обичайната ни натовареност. Производството ни е свито наполовина. Продажбите ни през април са паднали десет пъти в сравнение с април миналата година.

Продължава ли сътрудничеството на компанията с IKEA?
– Да, за IKEA произвеждаме шалове от мериносова вълна, но в момента не изпълняваме поръчки за шведската компания. От ситуацията на пазара страдат и нашите доставчици. Ние работим само с български компании, които ни подготвят прежди, но в момента използваме прежди на склад и не поръчваме нови количества.

Наложи ли се да освобождавате хора?
– Не, нямаме освободени служители. Част от работещите пожелаха да излязат в отпуск, защото се притесняват от евентуална зараза. Останалите са на работа. Продължаваме да плащаме заплати и осигуровки, както и всички разходи, но това подяжда резервите на фирмата.

Ще се възползвате ли от икономическите мерки на правителството – например мярката 60/40?
– Мярката 60/40 е неработеща и това не е само мое мнение. Не е сработила и мярката за новите банкови инструменти в подкрепа на бизнеса. Свързахме се с няколко банки, но те нямат идея как ще се случват нещата. Вече трети месец няма яснота, бизнесът е оставен на мускули. Проблемът е също дали изобщо тези мерки ще стигнат до малките фирми като нашата. Българската банка за развитие, която ще осигурява финансовия ресурс, трябва приоритетно и в най-кратки срокове да изясни механизмите на сътрудничество с търговските банки. Трябва да са ясни условията за кандидатстване и да има широка кампания за популяризирането им, за да може малките и средните предприятия като нашето да се възползваме от заеми при по-добри условия и да си осигурим ликвидност.

Коя е най-голямата трудност за бизнеса ви сега?
– Ликвидността. В момента изчерпваме резервите на фирмата, а, за да рестартираме производствения цикъл, ще са нужни средства. Имаме няколко проекта с търговски вериги в чужбина, имаме вече одобрени мостри и в някакъв момент ще трябва да задвижим производството, но за това ще са ни нужни средства. Те ще са нужни не само за рестартирането на дейността, но и след това – докато се завърти колелото, защото обичайната практика на веригите е за отложено плащане. Това означава, че ние ще трябва да имаме достатъчно ликвидност не само за да стартираме работа, но и поне още 35-40 дни след изпълнение на поръчките и продажбата им, докато започнат да влизат оборотни пари по фирмените сметки. Държавата би могла да подкрепи производствените фирми и по друг начин, ако например реши да обнови наличностите в Държавния резерв, където ние бихме могли да предложим одеяла. Срещаме големи проблеми и с логистиката – трудно се намира транспорт, освен това е двойно по-скъп от преди.

ДРИЙМС КЪМПАНИ ЕООД

Собствен капитал 0,1
Печалба 0,0
Активи 0,5
Пасиви 0,4
Брой заети 23
Приходи 0,8

Пълен профил ›
Данните са за 2018 година и са по последния подаден отчет на дружеството. Сумите са в млн. лв.
Каква е съдбата на плановете ви за инвестиции?
– Всички планове за инвестиции в материална база са спрени за неопределено време поради несигурността. Инвестираме единствено в доизбистряне на портфолиото ни за есенно-зимния сезон. Ясно е, че ще изнесем товара на кризата, но трябва да се знае, че не искаме подаръци от държавата, нито да ни се хвърлят пари. Единственото, което искаме, е да ни се даде възможност да работим, за да съхраним работните места и нашето ноу-хау. В регион като Смолян, който е обезлюдяващ, ако хората останат дълго време без работа, ще заминат за чужбина, за да си търсят прехраната, и няма да се върнат. Тогава бизнесът в региона ще бъда жестоко ударен, защото след кризата дори да иска да наеме хора, няма да има кого да наеме.

Мара Георгиева

Вестник Капитал

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...