четвъртък, май 2, 2024

Първото училище в Бургас е на 150г.

Date:

Сподели новината.

Основите на народната просвета в Бургас са положени през 1865, когато в Бургас е открито първото българско училище. До този момент в града действа едно гръцко училище.

Основите на народната просвета в Бургас са положени през 1865, когато в Бургас е открито първото българско училище. До този момент в града действа едно гръцко училище.  Българското училище е частно, издържано от училищни такси и волни пожертвувания и е обучавало по програмата на старите Килийни училища. Като учебни предмети се преподавали църковните книги: филида, октоих, псалтир, апостол, църковно пеене, писане и четирите аритметични действия.

В края на 1867 година в Бургас се заселва изгонения от Созопол поп Георги Стоянов Джелепов, родом от Звездец. Той дава силен тласък на борбата за независима българска църква и народното просвещение в пристанищния град. На 11 май 1868 година поп Георги свиква съвещание на първенците в града и изяснявайки значението на този празник като ден на българската просвета поставя въпроса за откриване на българска църква и училище. За осъществяването на тази идея е създадена от Димитър Бракалов, Яни Русалиев, Койчо Райков, Никола Камбуров и Сава Хаджидечев самостоятелна българска община, която огранизира подписка и събиране на волни пожертвования от българското население в града, а самия Джелепов дава една от стаите на своята къща за основаване на българско класно училище.

На 20 април 1869 година, първият ден на Великден, след застъпничество на българската общини в Бургас и Цариград, е получено разрешението за откриване на българската църква ”Св.Св.Кирил и Методий” и българско училище в град Бургас. Така българската черковно-училищна община открива заедно с българската църква Първото българско класно училище в Бургас, чийто наследник е днешното СОУХЕП „Св. св. Кирил и Методий“. За първи учител общината кани Боян Петров Керемедчиев, родом от Ямбол, учител в Осман-пазарското българско училище. Първървоначално в училището се записват само три абаджийски чираци. До края на учебната 1870 година техния брой нараства на 15, като по-вечето ученици са деца на българи от околните села и деца на българи, женени за гъркини.

Българското класно училище се развива трудно поради липса на средства и постоянни пречки от страна на фанариотите в града. През 1872 година Керемедчиев напуска и неговото място заема апостол революционера Сава Катрафилов. Бъдещея четник на Ботев, Катрафилов не се задържа дълго и през 1875 година в Бургас главен учител става Стоян Шивачев от Малко Търново. Той заварва в училището 25 ученика, но благодарение на неговата ергичност в края на учебнате година техния брой нараства до 70. Шивачев поставя началото на тържественото честване на положените годишните изпити, на който присъстват представители на духовенството и официални лица. По време на Руско-турска война (1877-1878) положенито на училището се влошава, а в края на учебната 1877/78 година Шивачев минава на служба в новосъздадения Градския съвет.

Първи години след Освобождението

В първата година след Освобождението за учителка е избрана Теофана Маркова-Каракостова, която въвежда за първи път разделянето на учениците на отделения (първо и второ). Занятията продължават да се водят в дъсчената къща на поп Георги. На следващата учебна 1878/79 година училището е раздело на две – мъжко, което продължава занятията си в къщата на поп Георги и девическо, което е преместено в наета частна къща.

На 16 февруари 1888 година при пожар изгаря училището ”Св.Св.Кирил и Методий”. Училищното настоятелство отправя молба към градско-общинската комисия за отпускане на средства за неговото възстановяване. Решението е взето на 13 юли 1888 година. То гласи: Поради липса на средства за ремонт на училището да се представи място за построяването на ново училище около ерменските наречени гробища в улица „Св.Св.Кирил и Методий” гдето, се предполага отдавна построяването на българска черква. През 1895 година останките от къщата на поп Георги са съборени и на тяхно място е изградена сегашната масивна църква ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Нова сграда и разширяване на профила

През 1932 година на площад „Св.Св.Кирил и Методий” срещу църквата е била изградена масивната сграда на народно основно училище „Св.Св.Кирил и Методий”. Състояло се от два етажа и сутерен. В двата етажа имало по девет учебни стаи, или общо осемнадесет, без помещенията в сутерена. Първите учебни занятия започват през учебната 1933/1934 година, като първоначално за директор е избран Коста Чиликов, заменене през септември 1934 от Григор Златапов. Новата прогимназия е с петнадесет паралелки: шест паралелки първи клас, четири паралелки втори клас и пет паралелки пети клас. Пръвите учители в училище ”Свети Свети Кирил и Методий” са Георги Попов, Димитър Лараджов, Мильо Милев, Пеша Шишкова, Стоян Павлов, Георги Димитров, Стоянка Парцалева, Ана Димитрова, Димо Павлов и други.

В края на 1936/1937 учебна година всички ученици минават в по-горен курс. Това става на основание Окръжно № 3356, по силата на което се повишава успехът и поведението на всички ученици с една единица по случай рождението на престолонаследника Симеон Сакскобургготски. През следващата учебната година училищто има прогимназия с двадесет и шест паралелки за първи, втори и трети клас: 638 момчета и 628 момичета, и начален курс с петнадесет паралелки: 437 момичета и 408 момчета, две полудневни детски градини. На 15 април 1938 година се взема решение за се закупи училищно знаме с образите на Св. Св. Кирил и Методий.

В тази година се създава и духовата музика на прогимназия “Кирил и Методий”. Това е училището с първата училищна фанфарна музика в Бургас. Музиката е подарена от германски войници, разквартирувани в Бургас по време на Втората световна война. Когато напускали града, те оставили музиката на училище „Кирил и Методий“.

Във връзка с Втората световна война учебните занятия се повеждат на групи по домовете или в училище, с не повече от педесет-шесдесет души. Занятията се водят през ден.

Григор Златаров ръководи училището девет години. В началото на учебната 1943/1944 година за директор е назначен Стойчо Ненов. Във връзка с войната учебните занятия се повеждат на групи по домовете или в училище, с не повече от педесет-шесдесет души. Занятията се водят през ден. На 1 септември 1945 година за директор е назначена Мария Рашева. През учебната 1949/1950 година се създават единните училища и учениците от училище „Св.Св.Кирил и Методий”, заедно с гимназиални ученици от Първа гимназия „Георги Сава Раковски”, образуват единно училище в сградата на гимназията. В сградата на училище „Св.Св.Кирил и Методий” остава да води занятия Учителският институт. По-късно в сградата се създава Трето единно училище. През учебната 1957/1958 година отново сградата се открива като самостоятелно народно основно училище „Св.Св.Кирил и Методий”.

На 1 септември 1957 година за директор е избран Георги Хаджиатанасов. През учебната 1959/1960 година цялостната работа на училището е под знака на закона за свързване на обучението с живота.През следващите учебни години се въвежда самостоятелна работа на учениците. През учебната 1966/1967 година е извършена система от мероприятия по практическо, интелектуално и естетическо възпитание на учениците. На 1 април 1968 година за директор е назначена Веса Тръпкова. През учебната 1971/1972 година започва създаване на модел на Единно средно политехническо училище, а през учебната 1973/1974 година се пристъпва към практическото изграждане на Единно средно политехническо училище „Св.Св.Кирил и Методий” град Бургас. Разкрива се девети клас-3 паралелки, и се внедрява ново учебно съдържание в първи клас. За директор е назначена Недялка Горинова.

По традиция през 1976 година патронът на училището се чества много тържествено. За първи път в историята на училището се изпращат единадесетокласници-1 випуск на ЕСПУ „Св.Св.Кирил и Методий”. На 2 юли 1976 година за директор е избран Димитър Вълчев. Броят на учениците е 1301, учебните занятия започват на две смени. През учебната 1976/1977 година 35 от учителите на ЕСПУ „Св.Св.Кирил и Методий” получават клас-квалификация. През учебната 1978/1979 година директор на училището е Вълко Кралев. През учебната 1979/1980 година третият етаж е освободен от Института по международен туризам и е преустроен за провеждане на учебни занятия за учениции от девети до единадесети клас. На 22 май 1981 година на площад „Св.Св.Кирил и Методий” е открита паметна плоча на мястото на първото българско училище в града ни, основано от поп Георги.

С решение на Общински съвет Бургас от месец септември 2013г. и становище на началника на РИО Бургас се променя името на училището на Средно общообразователно училище „Св.Св.Кирил и Методий”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....