петък, април 19, 2024

Първото училище в Бургас е на 150г.

Date:

Сподели новината.

Основите на народната просвета в Бургас са положени през 1865, когато в Бургас е открито първото българско училище. До този момент в града действа едно гръцко училище.

Основите на народната просвета в Бургас са положени през 1865, когато в Бургас е открито първото българско училище. До този момент в града действа едно гръцко училище.  Българското училище е частно, издържано от училищни такси и волни пожертвувания и е обучавало по програмата на старите Килийни училища. Като учебни предмети се преподавали църковните книги: филида, октоих, псалтир, апостол, църковно пеене, писане и четирите аритметични действия.

В края на 1867 година в Бургас се заселва изгонения от Созопол поп Георги Стоянов Джелепов, родом от Звездец. Той дава силен тласък на борбата за независима българска църква и народното просвещение в пристанищния град. На 11 май 1868 година поп Георги свиква съвещание на първенците в града и изяснявайки значението на този празник като ден на българската просвета поставя въпроса за откриване на българска църква и училище. За осъществяването на тази идея е създадена от Димитър Бракалов, Яни Русалиев, Койчо Райков, Никола Камбуров и Сава Хаджидечев самостоятелна българска община, която огранизира подписка и събиране на волни пожертвования от българското население в града, а самия Джелепов дава една от стаите на своята къща за основаване на българско класно училище.

На 20 април 1869 година, първият ден на Великден, след застъпничество на българската общини в Бургас и Цариград, е получено разрешението за откриване на българската църква ”Св.Св.Кирил и Методий” и българско училище в град Бургас. Така българската черковно-училищна община открива заедно с българската църква Първото българско класно училище в Бургас, чийто наследник е днешното СОУХЕП „Св. св. Кирил и Методий“. За първи учител общината кани Боян Петров Керемедчиев, родом от Ямбол, учител в Осман-пазарското българско училище. Първървоначално в училището се записват само три абаджийски чираци. До края на учебната 1870 година техния брой нараства на 15, като по-вечето ученици са деца на българи от околните села и деца на българи, женени за гъркини.

Българското класно училище се развива трудно поради липса на средства и постоянни пречки от страна на фанариотите в града. През 1872 година Керемедчиев напуска и неговото място заема апостол революционера Сава Катрафилов. Бъдещея четник на Ботев, Катрафилов не се задържа дълго и през 1875 година в Бургас главен учител става Стоян Шивачев от Малко Търново. Той заварва в училището 25 ученика, но благодарение на неговата ергичност в края на учебнате година техния брой нараства до 70. Шивачев поставя началото на тържественото честване на положените годишните изпити, на който присъстват представители на духовенството и официални лица. По време на Руско-турска война (1877-1878) положенито на училището се влошава, а в края на учебната 1877/78 година Шивачев минава на служба в новосъздадения Градския съвет.

Първи години след Освобождението

В първата година след Освобождението за учителка е избрана Теофана Маркова-Каракостова, която въвежда за първи път разделянето на учениците на отделения (първо и второ). Занятията продължават да се водят в дъсчената къща на поп Георги. На следващата учебна 1878/79 година училището е раздело на две – мъжко, което продължава занятията си в къщата на поп Георги и девическо, което е преместено в наета частна къща.

На 16 февруари 1888 година при пожар изгаря училището ”Св.Св.Кирил и Методий”. Училищното настоятелство отправя молба към градско-общинската комисия за отпускане на средства за неговото възстановяване. Решението е взето на 13 юли 1888 година. То гласи: Поради липса на средства за ремонт на училището да се представи място за построяването на ново училище около ерменските наречени гробища в улица „Св.Св.Кирил и Методий” гдето, се предполага отдавна построяването на българска черква. През 1895 година останките от къщата на поп Георги са съборени и на тяхно място е изградена сегашната масивна църква ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Нова сграда и разширяване на профила

През 1932 година на площад „Св.Св.Кирил и Методий” срещу църквата е била изградена масивната сграда на народно основно училище „Св.Св.Кирил и Методий”. Състояло се от два етажа и сутерен. В двата етажа имало по девет учебни стаи, или общо осемнадесет, без помещенията в сутерена. Първите учебни занятия започват през учебната 1933/1934 година, като първоначално за директор е избран Коста Чиликов, заменене през септември 1934 от Григор Златапов. Новата прогимназия е с петнадесет паралелки: шест паралелки първи клас, четири паралелки втори клас и пет паралелки пети клас. Пръвите учители в училище ”Свети Свети Кирил и Методий” са Георги Попов, Димитър Лараджов, Мильо Милев, Пеша Шишкова, Стоян Павлов, Георги Димитров, Стоянка Парцалева, Ана Димитрова, Димо Павлов и други.

В края на 1936/1937 учебна година всички ученици минават в по-горен курс. Това става на основание Окръжно № 3356, по силата на което се повишава успехът и поведението на всички ученици с една единица по случай рождението на престолонаследника Симеон Сакскобургготски. През следващата учебната година училищто има прогимназия с двадесет и шест паралелки за първи, втори и трети клас: 638 момчета и 628 момичета, и начален курс с петнадесет паралелки: 437 момичета и 408 момчета, две полудневни детски градини. На 15 април 1938 година се взема решение за се закупи училищно знаме с образите на Св. Св. Кирил и Методий.

В тази година се създава и духовата музика на прогимназия “Кирил и Методий”. Това е училището с първата училищна фанфарна музика в Бургас. Музиката е подарена от германски войници, разквартирувани в Бургас по време на Втората световна война. Когато напускали града, те оставили музиката на училище „Кирил и Методий“.

Във връзка с Втората световна война учебните занятия се повеждат на групи по домовете или в училище, с не повече от педесет-шесдесет души. Занятията се водят през ден.

Григор Златаров ръководи училището девет години. В началото на учебната 1943/1944 година за директор е назначен Стойчо Ненов. Във връзка с войната учебните занятия се повеждат на групи по домовете или в училище, с не повече от педесет-шесдесет души. Занятията се водят през ден. На 1 септември 1945 година за директор е назначена Мария Рашева. През учебната 1949/1950 година се създават единните училища и учениците от училище „Св.Св.Кирил и Методий”, заедно с гимназиални ученици от Първа гимназия „Георги Сава Раковски”, образуват единно училище в сградата на гимназията. В сградата на училище „Св.Св.Кирил и Методий” остава да води занятия Учителският институт. По-късно в сградата се създава Трето единно училище. През учебната 1957/1958 година отново сградата се открива като самостоятелно народно основно училище „Св.Св.Кирил и Методий”.

На 1 септември 1957 година за директор е избран Георги Хаджиатанасов. През учебната 1959/1960 година цялостната работа на училището е под знака на закона за свързване на обучението с живота.През следващите учебни години се въвежда самостоятелна работа на учениците. През учебната 1966/1967 година е извършена система от мероприятия по практическо, интелектуално и естетическо възпитание на учениците. На 1 април 1968 година за директор е назначена Веса Тръпкова. През учебната 1971/1972 година започва създаване на модел на Единно средно политехническо училище, а през учебната 1973/1974 година се пристъпва към практическото изграждане на Единно средно политехническо училище „Св.Св.Кирил и Методий” град Бургас. Разкрива се девети клас-3 паралелки, и се внедрява ново учебно съдържание в първи клас. За директор е назначена Недялка Горинова.

По традиция през 1976 година патронът на училището се чества много тържествено. За първи път в историята на училището се изпращат единадесетокласници-1 випуск на ЕСПУ „Св.Св.Кирил и Методий”. На 2 юли 1976 година за директор е избран Димитър Вълчев. Броят на учениците е 1301, учебните занятия започват на две смени. През учебната 1976/1977 година 35 от учителите на ЕСПУ „Св.Св.Кирил и Методий” получават клас-квалификация. През учебната 1978/1979 година директор на училището е Вълко Кралев. През учебната 1979/1980 година третият етаж е освободен от Института по международен туризам и е преустроен за провеждане на учебни занятия за учениции от девети до единадесети клас. На 22 май 1981 година на площад „Св.Св.Кирил и Методий” е открита паметна плоча на мястото на първото българско училище в града ни, основано от поп Георги.

С решение на Общински съвет Бургас от месец септември 2013г. и становище на началника на РИО Бургас се променя името на училището на Средно общообразователно училище „Св.Св.Кирил и Методий”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...

Бургас търси млади кадри за своите топ туристически обекти

И този сезон недостигът на кадри в туризма е много...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...