вторник, май 7, 2024

Масови съкращения в голям завод в Перник

Date:

Сподели новината.

 

Единственият производител на течна стомана в България – “Стомана индъстри” – Перник, е първото голямо предприятие в страната, което започва съкращения на работници след разпространението на коронавируса в света. Компанията от месеци изпитва трудности заради свитото търсене в Европа и увеличаващите се цени на електроенергията и въглеродните емисии, а пандемията сега допълнително усложнява ситуацията. Затова компанията ще свие производството си и ще освободи част от работещите близо 1200 души. Информацията беше потвърдена за “Капитал” от сигурен източник, започнат с проблема. От “Стомана индъстри” отказаха коментар.

Натрупване на проблеми

Търсенето на стомана започна да намалява още в края на 2018 г. и се усети значително през миналата година. От една страна, автомобилната индустрия, която е голям потребител, се пренасочи към електрически коли, където се използват много по-малко черни метали, а и като цяло производството на автомобили се понижи. От друга страна, вносът от трети страни с по-ниски производствени разходи и без разходи за въглеродни емисии до голяма степен измести европейското производство, при и без това свито търсене.

“Намаленото търсене на стомана и свръхкапацитетът в световен план за стоманодобивната индустрия, както и някои други развои на международните пазари (търговски войни в различни региони, вносни мита и др.) създават неблагоприятна бизнес среда, което води до значително намалени обеми и натиск върху цените на продуктите и големи загуби”, се посочва в официалното съобщение на “Стомана индъстри” до институциите, с което “Капитал” разполага. Допълнителен ефект са оказали и поскъпването на електроенергията и високите цени на въглеродните емисии, които значително са увеличили разходите за производството и са понижили конкурентоспособността на продукцията.

Новата зараза

На фона на мрачната пазарна тенденция пандемията от коронавирус и блокираните граници са довели и до нови проблеми за предприятието. “Това създава значителни затруднения в цялата верига за доставки (доставчици, клиенти и др.) и добавя още един негативен фактор за оперативната и финансова устойчивост на компанията”, пише още в съобщението. Отделно от това последните дни всички големи автомобилни производители затвориха европейските си заводи, което със сигурност ще замрази поръчките към поддоставчиците.

В резултат на комбинацията от всички тези фактори компанията ще намали производството, което е свързано и със свиване на персонала. По непотвърдена информация предстои да бъдат съкратени около 300 души. По данни от АПИС към края на 2019 г. осигурените в “Стомана индъстри” са 1175 души.
КАПИ
СТОМАНА-ИНДЪСТРИ АД

Собствен капитал 170,0
Печалба 15,6
Активи 655,0
Пасиви 485,0
Брой заети 1058
Приходи 961,8

Данните са за 2018 година и са по последния подаден отчет на дружеството. Сумите са в млн. лв.

Компанията

Тежкото решение идва, след като през 2018 г. компанията отчете силни резултати с ръст на общите продажби от близо 30% и втора година на плюс след серия от загуби. Пазарът през миналата година обаче явно е заличил тази преднина. Резултатите за 2019 г. още не са публикувани. Отчетът на собственика обаче – гръцката Viohalco, показва, че приходите на групата от стоманодобивния й бизнес, който включва общо шест завода, са намалели с 11% до 815.6 млн. евро през 2019 г.

Заводът в Перник прави широка гама продукти – специални стомани, профили, ламарини, арматурно желязо и др. Освен “Стомана индъстри” черни метали в страната се произвеждат и от “Промет стийл” край Бургас (част от украинската група “Метинвест”), който работи със заготовки.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...