петък, май 3, 2024

Чудовищно! В България има 687 хиляди чиновници.

Date:

Сподели новината.

Задавали ли сте си въпроса колко хора получават заплата от държавния бюджет? Старши икономистът от институт “Отворено общество” Георги Ангелов дава отговор.

“Според НСИ заетите в обществения сектор на икономиката са 687 хиляди души по данни от третото тримесечие на 2016 г., пише Ангелов във фейсбук. Но това число включва както работещите за държавата, така и работещите за държавни предприятия (а някои от тези предприятия се справят сами, на пазарен принцип)”, добавя той.

Ето и неговото изчисление, базирано на бюджетни данни:

“Според отчетни данни на Министерството на финансите разходите за заплати в консолидирания държавен бюджет са 4,55 милиарда лева за 2014 г. По данни на НСИ средната годишна заплата в обществения сектор за 2014 е 10 654 лв. Като разделим разходите за заплати на средната заплата получаваме 427 хиляди души – това са хората на (директна) заплата от бюджета”, пресмята икономистът.

“Но това не е всичко. Структури извън бюджета също получават голяма част от финансирането си от държавата (държавните железници са такъв пример с преобладаващо държавно финансиране – но не са единствени; Евростат включва 130 юридически лица, освен БДЖ, с преобладаващо държавно финансиране). Включвайки поне частично и тази заетост, можем да достигнем до една груба оценка от около 500 хиляди души на бюджетна издръжка”, заключава той.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...