петък, април 19, 2024

Чудовищно! В България има 687 хиляди чиновници.

Date:

Сподели новината.

Задавали ли сте си въпроса колко хора получават заплата от държавния бюджет? Старши икономистът от институт “Отворено общество” Георги Ангелов дава отговор.

“Според НСИ заетите в обществения сектор на икономиката са 687 хиляди души по данни от третото тримесечие на 2016 г., пише Ангелов във фейсбук. Но това число включва както работещите за държавата, така и работещите за държавни предприятия (а някои от тези предприятия се справят сами, на пазарен принцип)”, добавя той.

Ето и неговото изчисление, базирано на бюджетни данни:

“Според отчетни данни на Министерството на финансите разходите за заплати в консолидирания държавен бюджет са 4,55 милиарда лева за 2014 г. По данни на НСИ средната годишна заплата в обществения сектор за 2014 е 10 654 лв. Като разделим разходите за заплати на средната заплата получаваме 427 хиляди души – това са хората на (директна) заплата от бюджета”, пресмята икономистът.

“Но това не е всичко. Структури извън бюджета също получават голяма част от финансирането си от държавата (държавните железници са такъв пример с преобладаващо държавно финансиране – но не са единствени; Евростат включва 130 юридически лица, освен БДЖ, с преобладаващо държавно финансиране). Включвайки поне частично и тази заетост, можем да достигнем до една груба оценка от около 500 хиляди души на бюджетна издръжка”, заключава той.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Банките в България с нова вълна на повишение на таксите

Банките в България отново повишават таксите по своите услуги,...