четвъртък, май 2, 2024

Асен Блатечки и Калин Врачански пристигат в Бургас с “Емигранти”

Date:

Сподели новината.

Гледайте Асен Блатечки и Калин Врачански в пиесата “Емигранти” от Славомир Мрожек на 2 септември от 19.30 часа в Бургас. Спектакълът гостува в морския град благодарение на културна организация “Арт ателие”, театрална формация “Мелпомена” и Драматичен театър “Никола Вапцаров” – Благоевград.

Режисьор на постановката е самият Асен Блатечки, а сценография и костюми – дело на Антония Попова. В спектакъла участват Асен Блатечки и Калин Врачански.

В пиесата си “Емигранти” Славомир Мрожек представя проявата на безплодните опити за себереализация. Мрожек описва картина на съжителството на двама сънародници – интелектуалеца АА и обикновеният работник ХХ. Действието се развива в една обстановка, няколко часа в навечерието на Нова година. Героят на Асен Блатечки е типичният емигрант от преди 20 години, от тези емигранти в началото на демокрацията, които имаха възможност да бягат. Общ работник, избягъл от родното си място, за да спечели пари, и мечтае като се върне да покани на празненство целия град, за да видят всички, че “стопанинът се е върнал от чужбина”.

Героят на Калин Врачански е абсолютен антипод – върховния интелектуалец, вероятно напуснал родината си по идейни причини. Като че ли, всичко разделя тези двама души. Единствено фактът, че са чужденци в страната, в която се намират им предоставя малкото допирни точки в ограниченото и студено жизнено пространство.

Режисьорът на постановката и актьор Асен Блатечки казва: “Това е една пиеса, която нито осъжда, нито поощрява, нито поучава, тя просто наблюдава отстрани една такава съдба – на емигранта. Това всъщност е пиеса за топлотата, радостта, приятелството, възможност да прегърнеш някой и да му кажеш една топла дума”.

Премиерата на пиесата ще бъде на 2 септември от 19.30 часа на сцената на ДНА.

Билети се продават на каса “Часовника” /до Общината/.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....