сряда, май 1, 2024

Изграждат нов хотел-чудо в София

Date:

Сподели новината.

В София започва строежът на първия хотел Marriot в България. Той ще е петзвезден, ще има 232 стаи и се очаква да е готов до 2020 г. Това става възможно чрез подписан днес договор за отпускане на заем от 58.3 млн. евро, предаде репортер на Economic.bg.

Черноморска банка за търговия и развитие (ЧБТР) и Пощенска банка съвместно ще предоставят за срок от 12 години 58.3 млн. евро (32 млн. евро от ЧБТР и 26.3 млн. евро от Пощенска банка) на I Tower Development АД – компания, специално създадена за реализацията на проекта в България. Новият хотел има за цел да посрещне нарастващото търсене на висококачествени бизнес, туристически и конферентни пространства в столицата.

„Както начало, това е и краят на едно пътуване. Трябва да припомня, че този проект беше замислен още през 2006 г., по това време пазарът на недвижими имоти беше много добър. И тогава през 2008 г. икономиката и пазарът се сринаха и този спад продължи няколко години. Ние обаче никога не загубихме увереност в потенциала на този проект и имахме търпение да изчакаме“, коментира Виторио Горри, председател на борда на директорите и изпълнителен директор на I Tower Development.

„Търпението си е струвало, но ако бяхте избързали малко можеше да хванете и огромния наплив от туристи към страната ни по повод председателството ѝ на Съвета на ЕС. Следващото ще е след 14 години, че тогава с удоволствие голяма част от гостите ще бъдат именно в софийския Marriot“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов, който също присъства на подписването.

От името на акционер в ЧБТР Горанов похвали банката, че тя изпълнява пълноценно своята мисия да насърчава чуждестранните инвестиции в България. „Ръст на тези инвестиции е и молбата ни към вашия мандат“, добави финансовия министър.

Петя Димитрова, която е главният изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка, подчерта, че новият хотел ще бъде внушителен и от ново поколение. „Сградата ще бъде построена в един от най-важните и активни райони на София. Гордеем се, че сме част от такъв знаков проект − съвместна сделка между двама кредитори, чуждестранни инвеститори и една от най-известните хотелски вериги по целия свят − Marriott. Ще подкрепим проекта, като ще осигурим и цялостно банково обслужване на сметките на клиента. Наш основен приоритет в Пощенска банка е да предоставяме на корпоративния сектор и гражданите бързи и ефективни пакети от продукти и услуги, съобразени с техните специфични нужди“, обясни Димитрова.

Marriott е основният бранд на компанията Marriot International, която управлява общо 23 бранда в Европа, отбеляза Пол Розенберг, директор „Международно хотелско развитие“ за Европа на Marriot International. „През последните години сме много заети в региона на Източна Европа и другия месец ще открием нашия преустроен хотел в Атина“, каза той.

„С удоволствие ще обмисляме възможности за разгръщане на нашата дейност и в Пловдив, Варна и други градове по Черноморието, а защо не и в планинските курорти“, добави Розенберг.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Катастрофа блокира АМ Тракия край Пазарджик(снимки)

Катастрофа доведе до километрично задръстване на АМ Тракия в...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Ново! Ха не си платите и 20 лв. глоба в КАТ, ха ви чака тази беля

Неплатена глоба от КАТ дори в размер на 20...