неделя, май 5, 2024

Изоставеният център на Шумен

Date:

Сподели новината.

В последното десетилетие на социализма в България се ражда инициативата „Посещение на дипломатическия корпус“. Всяка есен посланиците и техните съпруги се качват на луксозни автобуси и отиват да разгледат красотите на някой окръжен град. Разбира се, този град бива избран предварително и в него е започвало лудо строителство.

Центърът се е обновявал из основи – бутат се стари сгради, строят се нови, боядисват се фасади и – като венец на съзиданието – площадът се е покривал с мрамор.

tn_20150914_140140 - Copy

После Тодор Живков е развеждал гостите в обновения град и всичко е завършвало с пищен гуляй. Целта на Живков е била да покаже колко хубаво живеят българите при народната власт, а дипломатите възпитано  са се правели, че му вярват.

998561_565257650205399_1017522939_nИ ако мащабните проекти оставят след себе си един впечатляващ Смолян, чисто нов Ловеч и прословутия център на Благоевград, то шуменци не успяват да видят в завършен вид започнатия през 1988 год своя нов център. Проектът за центъра на града бил готов през 1987-ма година и подложен на истинско обществено обсъждане с изложени макети за пред шуменци. Изкопните работи стартирали. Съборили много къщи в центъра и дали на собствениците им апартаменти в шуменските квартали. Тъкмо излели бетона обаче и настъпил 10 ноември. Заданието включва амбициозна група от обществени сгради — търговски дом, концертен център, банка, поща, хотелски комплекс, ресторант и кафе-сладкарница, подземни паркинги и тунели, площади с фонтани. Изглеждало е по-амбициозно даже и от софийското НДК.

tn_20150914_140140

Градоустройствено обаче проектът звучи логично. От векове Шумен се е развивал в направление изток-запад по протежение на Шуменското плато и реката. Получили се няколко важни успоредни улици в центъра без директна връзка помежду си. Новите сгради разрешавали проблема като свързвали улиците надземно и подземно едновременно за хора, автомобили и градски транспорт. Щяло да има даже подземни тролеи.

шумен

За съжаление днес градът може да се похвали с най-големия изоставен паметник на социалистическия строителен бум, който вече над ¼ век доминира панорамата на града.

С настъпаването на демократичните промени у нас, традицията с посещенията на дипломатите из страната е прекъсната, като с това се слага и край на грандиозното строителство известно като строителна епоха с оглед на предстоящата визита на дипломатическия корпус.

В статията са използвани откъси от пост от блога на WhAT Association: „Каква я мислехме, каква стана – центърът на Шумен“

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5-те най-влиятелни жени в Библията

Как жените са представени в Библията, се обсъжда от...

Апокалипсис на Острова: Разрушени сгради и повредено метро, само за една нощ

Невиждана от години буря е ударила Обединеното кралство тази...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...