неделя, май 5, 2024

Китайски инвеститори искат летище Пловдив на концесия

Date:

Сподели новината.

Китайски инвеститори искат да превърнат летище Пловдив в логистичен център за Европа и Азия. Евентуална концесия беше обсъдена от министърът на иконимиката Божидар Лукарски и Чангцинг Джанг – представител на Hainan Longquanren Century Invest and Development Co. Компанията е партньор “Евро-китайска зона за икономическо развитие”.

В началото на тази година стана ясно, че държавата дължи 1 млн. лева на аерогарата в Пловдив, а намаляване на работното време и съкращения в персонала бяха сред цитираните мерки за справяне с кризата. В края на февруари оставка подаде изпълнителния директор на летището Иван Карнабитов. Тогава персоналът беше предявил стачна готовност. Още не е ясно как и дали евентуалните китайски инвестиции ще решат натрупалите се проблеми.

Идеята е летището да се превърне в търговска точка, на която български и европейски продукти да могат да се представят и изнасят за азиатските пазари. Партньорски представителства могат да бъдат открити и в свободните зони в Китай. По този начин ще се избегне голямата верига от посредници между европейските и китайските потребители.

“Много често в големите платформи за електронна търговия се предлагат фалшиви европейски продукти, а чрез подобни центрове клиентите ще могат да се уверят в качеството на стоките,” обясни Джанг. По думите му китайската държава очаква големите платформи за електронна търговия да се превърне в основен двигател на азиатската икономика.

Най-големият китайски търговски портал Alibaba още през 2013г. достигна отделни дневни обороти над 5 млрд. долара. През септември миналата година, когато компанията излезе на нюйоркската фондова борса, пазарната й стойност надвиши 200 млрд. долара и надмина стойността на традиционни международни лидери в бранша като Amazon.com.

Чангцинг Джанг е информирал министър Лукарски за икономическия план “Нов път на коприната”, който цели да подобри търговските връзки с Европа. Планът предвижда инвестиции от 40 млрд. долара, от които може да се възползва и България. На срещата между двамата е било договорено и ново скорошно посещение на китайски инвеститори, които да се запознаят с възможностите у нас.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...