петък, април 26, 2024

Китайски инвеститори искат летище Пловдив на концесия

Date:

Сподели новината.

Китайски инвеститори искат да превърнат летище Пловдив в логистичен център за Европа и Азия. Евентуална концесия беше обсъдена от министърът на иконимиката Божидар Лукарски и Чангцинг Джанг – представител на Hainan Longquanren Century Invest and Development Co. Компанията е партньор “Евро-китайска зона за икономическо развитие”.

В началото на тази година стана ясно, че държавата дължи 1 млн. лева на аерогарата в Пловдив, а намаляване на работното време и съкращения в персонала бяха сред цитираните мерки за справяне с кризата. В края на февруари оставка подаде изпълнителния директор на летището Иван Карнабитов. Тогава персоналът беше предявил стачна готовност. Още не е ясно как и дали евентуалните китайски инвестиции ще решат натрупалите се проблеми.

Идеята е летището да се превърне в търговска точка, на която български и европейски продукти да могат да се представят и изнасят за азиатските пазари. Партньорски представителства могат да бъдат открити и в свободните зони в Китай. По този начин ще се избегне голямата верига от посредници между европейските и китайските потребители.

“Много често в големите платформи за електронна търговия се предлагат фалшиви европейски продукти, а чрез подобни центрове клиентите ще могат да се уверят в качеството на стоките,” обясни Джанг. По думите му китайската държава очаква големите платформи за електронна търговия да се превърне в основен двигател на азиатската икономика.

Най-големият китайски търговски портал Alibaba още през 2013г. достигна отделни дневни обороти над 5 млрд. долара. През септември миналата година, когато компанията излезе на нюйоркската фондова борса, пазарната й стойност надвиши 200 млрд. долара и надмина стойността на традиционни международни лидери в бранша като Amazon.com.

Чангцинг Джанг е информирал министър Лукарски за икономическия план “Нов път на коприната”, който цели да подобри търговските връзки с Европа. Планът предвижда инвестиции от 40 млрд. долара, от които може да се възползва и България. На срещата между двамата е било договорено и ново скорошно посещение на китайски инвеститори, които да се запознаят с възможностите у нас.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...