събота, април 20, 2024

Големи компании с интерес към концесията на Летище София

Date:

Сподели новината.

Няколко големи чуждестранни компании проявяват интерес към концесията на летище София, която предстои да бъде обявена, съобщава “Стандарт”. Според изданието сред потенциалните кандидати са испанската Ferrovial и “Летище Мюнхен”.

Испанската компания е създадена през 1952 г. и оперира в 15 страни в областта на инфраструктурата и логистиката. Сред дейностите й е и оперирането на летища. На сайта на компанията са посочени четири британски порта – “Хийтроу”, както и тези в Глазгоу, Абърдийн и Саутхемптън. Според официалната информация компанията има 74 хил. служители.

Според вестника интерес към концесията на софийското летище има и от страна на “Летище Мюнхен”, както и голяма южнокорейска компания.

В началото на месеца транспортният министър Ивайло Московски обяви в интервю пред същия вестник, че процедурата за концесията скоро ще бъде обявена и че се очаква тръжната цена да започне от около 550 млн. лв. авансово плащане под формата на концесионно възнаграждение. Целта на авансовото плащане е да се покрият дълговете на “Холдинг БДЖ”, за което се изисква одобрение от страна на Европейската комисия – процедура, която вече е в ход.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Голямо предприятие в Димитровград закъса с парите

Производителят на торове „Неохим“ АД е възобновил от днес,...