петък, май 3, 2024

Големи компании с интерес към концесията на Летище София

Date:

Сподели новината.

Няколко големи чуждестранни компании проявяват интерес към концесията на летище София, която предстои да бъде обявена, съобщава “Стандарт”. Според изданието сред потенциалните кандидати са испанската Ferrovial и “Летище Мюнхен”.

Испанската компания е създадена през 1952 г. и оперира в 15 страни в областта на инфраструктурата и логистиката. Сред дейностите й е и оперирането на летища. На сайта на компанията са посочени четири британски порта – “Хийтроу”, както и тези в Глазгоу, Абърдийн и Саутхемптън. Според официалната информация компанията има 74 хил. служители.

Според вестника интерес към концесията на софийското летище има и от страна на “Летище Мюнхен”, както и голяма южнокорейска компания.

В началото на месеца транспортният министър Ивайло Московски обяви в интервю пред същия вестник, че процедурата за концесията скоро ще бъде обявена и че се очаква тръжната цена да започне от около 550 млн. лв. авансово плащане под формата на концесионно възнаграждение. Целта на авансовото плащане е да се покрият дълговете на “Холдинг БДЖ”, за което се изисква одобрение от страна на Европейската комисия – процедура, която вече е в ход.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...