събота, април 20, 2024

4500 лева средна заплата в АЕЦ Козлодуй

Date:

Сподели новината.

Високите цени на електроенергията на свободния пазар, срещу които недоволства индустрията, са осигурили 308 млн. лв. печалба за АЕЦ “Козлодуй” през първите девет месеца на 2019 г. За сравнение – през същия период на миналата година положителният финансов резултат е бил 170 милиона.

В резултат на това паричните средства по сметките на атомната централа вече са 530 млн. лв., като се увеличават с 27% спрямо 30 септември 2018. Проблемът е, че спечелите от АЕЦ-а пари се изземат от БЕХ и се преливат към ТЕЦ “Марица-изток 2”, вместо да се инвестират в нови технологии и цялостна промяна на въглищния комплекс “Марица-изток”. По тази схема през 2018 бе изплатен допълнителен дивидент към БЕХ от 220 млн. лв., извън задължителните по закон 56.6 млн. лв., които бяха половината от печалбата за 2017.В същото време средната заплата в дружеството достигна 4500 лева бруто.

Повече пазар – повече печалби

Освен на по-високите борсови средни продажни цени на електроенергията доброто представяне на АЕЦ-а се дължи и на факта, че централа е работила сравнително малко за регулирания пазар, от който получава два-три пъти по-ниска цена за тока си. В случая през деветмесечието на 2019 г. плащанията от НЕК за регулираните доставки са били в размер на 160 млн. лв., или с 28 млн. лв. (-15%) по-малко в сравнение със същия период на 2018 г. В същото време приходите от борсата са над 1 млрд. лв. и се увеличават с 238 млн. лв.

До края на годината обаче ще има известна промяна в дела на продажбите, тъй като КЕВР определи 55.5% по-висока квота на АЕЦ “Козлодуй” за регулирания пазар и заедно с това намали цената на енергията му с 0.10 лв./мВтч. Целта на регулатора е по този начин да задържи поскъпването на тока за бита, но в същото време ще понижи чувствително приходите на АЕЦ-а.

Бонус за служителите

Освен голямата печалба впечатление в междинния финансов отчет на атомната централа прави и ръстът на разходите за персонала. Те се увеличават с цели 26.8% – от 160 до 203 млн. лв. В същото време броят наети остава почти без промяна – около 3760 души. Това означава, че средните месечни разходи за едно наето лице (включително осигуровки и други плащания) се увеличават от 3550 лв. до 4500 лева.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Вълна от рокади в енергетиката

С решение Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен...

Банките в България с нова вълна на повишение на таксите

Банките в България отново повишават таксите по своите услуги,...