четвъртък, април 18, 2024

3000 незаконни къщи в Столипиново

Date:

Сподели новината.

Около 3000 са незаконните къщи между улиците “Ландос”, “Крайна, “Храбрец” и “Шумен” в пловдивския квартал “Столипиново”. Те са строени преди 25-30 години и тогава премахването им е било прерогатив на държавата и РДНСК, обясни кметът на район “Източен” Николай Чунчуков. “Няма опасност проблемът от Войводиново да се пренесе в “Столипиново”, каза той в отговор на съветника от БСП Николай Радев. Според червения общинар между постройките на места трудно се разминавали двама души. “Този квартал се е превърнал в нарицателно за беззаконие”, изтъква Радев.

Кметът на “Източен” твърди, че не бяга от проблема, а търси решение. “В квартала са адресно регистрирани 42 000 души”, допълни Чунчуков. По думите му кметството разработва стратегия за решаване на този въпрос. “Мислим за поетапно премахване на незаконните постройки. Ще бъдат обособени терени и ако собствениците желаят, могат да закупят и да си вдигнат законни жилища, но това е в по-дългосрочен план”, посочи кметът.

Той отговори, че общинските блокове на ул. “Сокол” не са в добро състояние. “Един от тях беше саниран по програмата за енергийна ефективност и сега е като нов. Подготвили сме за кандидатстване и останалите сгради”, допълни Чунчуков. Децата от квартала, които не посещават училище, били около 200. Миналата година върнали в клас 100-ина от тях. Останалите били с родителите си в чужбина. “В “Столипиново” има 6 детски градини и 3 училища с над 3000 ученици”, каза кметът.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Ад на пътя в Силистра

Мъж на 54 години от Силистра е в болница...

Ад на пътя край Пазарджик

Верижна катастрофа е станала тази сутрин на пътя Пазарджик-Пловдив....

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...