Сподели новината.

Със своите думи, действия и безусловна любов, майките винаги имат огромно влияние върху децата си, пише Mental Floss. Те ни учат, подкрепят ни, грижат се за нас и ни дават ценни съвети през целия живот. Нека си припомним някои от най-великите майки в историята на човечеството.

Мария Кюри

Въпреки че тя е известна най-вече с научната си дейност, Мария Кюри успява да отгледа две дъщери напълно сама, след като съпругът ѝ умира при инцидент през 1906 г. Едната от тях – младата Ирен Жолио-Кюри – също става Нобелов лауреат заради работата си в областта на радиоактивността.

Соуджърнър Трут

Реклама


Everett Historical / Shutterstock

Соуджърнър Трут е име, което американската аболиционистка и активистка за правата на жените Изабела Баумфри приема след 1843 г. След като отива на съд, за да върне сина си, тя става първата чернокожа жена в историята на САЩ, спечелила такова дело срещу бял мъж. Известната й импровизирана реч за правата на жените, „Не съм ли жена?“, е произнесена през 1851 г. на конгреса по права на жените в Акрън, Охайо.

Абигейл Адамс

Абигейл е съпруга на втория президент на САЩ – Джон Адамс. Двамата имат 6 деца и са запазени писмата между нея и съпруга ѝ, които са важни исторически документи, тъй като в тях се обсъждат и коментират политически и исторически събития.

Ирена Сендлерова

По време на Втората световна война Сендлерова като сътрудничка на варшавското Управление на здравеопазването и член на полската организация Съвет за помощ на евреите често посещава Варшавското гето, където следи за болни деца. Под това прикритие и с подправени документи тя извежда от гетото 2500 деца, които после са предадени на полски детски домове, в семейства или в манастири.

Джоан Роулинг

Джоан Роулинг е световноизвестна английска писателка, автор на фентъзи поредицата „Хари Потър“. Първите четири романа тя пише като самотна майка и дори живее на социални помощи. Участва в благотворителната дейност на организации, подпомагащи деца със самотни родители.

Кенди Лайтнър

Лайтнър е основателка на движението „Майки срещу шофирането в нетрезво състояние“, което със своята активна дейност е спасило хиляди животи. 13-годишната дъщеря на Лайтнър е убита от пиян шофьор през 1980 г.

Уейърис Дайри

Уейърис Дайри е родена през 1965 г. в Галкайо, Сомалия, в многодетно номадско семейство. На 13 години избягва в Могадишу, за до не бъде омъжена за 60-годишен мъж, бракът, с който е уреден от родителите ѝ. През март 1996 г. в интервю за списание „Мари Клер“ за първи път говори за направеното ѝ на 5 г. обрязване на гениталиите, заедно с двете ѝ сестри. Съгласно африканските традиции то се прилага ежегодно на около 2 милиона малки момиченца в Африка, което, освен че е изключително опасно, ги обрича никога да не изпитат сексуално удоволствие. Интервюто предизвиква значителен медиен дебат и интерес към проблема. От 1997 г. тя изоставя кариерата си на модел и до 2003 г. е назначена за специален посланик на ООН по правата на жените.

Индира Ганди

В историята на своята страна Индира Ганди е не само първата жена, заемала премиерския пост, но и умен и енергичен политик, сторила много за укрепване на страната и международния й авторитет. Тя става един от лидерите на „Движението на необвързаните“. И двамата ѝ синова се възпитани с чувство за чест и след убийството ѝ Раджив Ганди става министър-председател.

Ан-Мари Слотър

Тя е първата жена, ръководила отдела по политическо планиране в Държавния департамент на САЩ. Статията ѝ „Защо жените все още не могат да постигнат всичко“ разпалва духовете и води до национален дебат за баланса между работата и семейството.

Елизабет Стантън

Елизабет Кейди Стантън (12 ноември 1815 — 26 октомври 1902) е американска социална активистка, аболиционистка и водеща фигура в ранното движение за права на жените в САЩ. Нейната Декларация на мненията, представена на първия конгрес за права на жените през 1848 г. в Сеника Фолс, Ню Йорк, често се сочи като основополагаща за първите организирани движения за права на жените и женски суфражизъм в Съединените щати. Благодарение на дейността ѝ, собствените ѝ дъщери успяват да отидат в колеж.

Кати Хедлий

Майка на седем, Кати основава организацията „Майки без граници“, която започва с помощ за сиропиталища в Румъния през 1992 г. Днес доброволците ѝ помагат на деца от цял свят.

Хоелун

Това е майката на известния монголски завоевател Чингис хан, която преживява трудно детство, отвличане, убийството на първия си мъж и едвам оцелява в монголските степи, но след това е един от малкото хора, които се противопоставят на великия владетел, когато не са съгласни с решенията му.

Нанси Едисон

Ако фамилията ѝ ви звучи позната, това е така, защото най-малкото от седемте деца на Нанси Едисон е хлапе на име Томас. След като в училище го заклеймяват като некомпетентен, Нанси запова сама да обучава Томас вкъщи и години по-късно той приписва всичките си успехи на подкрепата на своята майка.

Джули Андрюс

Холивудската актриса Джули Андрюс е не само филмова звезда, но и авторка на детски романи, които пише заедно с дъщеря си. „Майка ми ставаше всяка сутрин в 5 часа, за да ни направи закуска преди училище“, спомня си дъщеря ѝ Емма Хамилтън.

Лу Шаоинг

През 1972 г. тази бездомшна жена открива 30 бебета, буквално изхвърлени на боклука, и се заема да се грижи за тях въпреки собствените си неволи. „Не мога да разбера как някой може да остави едно ранимо бебе на улицата“, казва простичко тя.

Принцеса Даяна

В продължение на петнадесет години е съпруга на Чарлз, принц на Уелс. Тя е майка на втория и третия в реда на наследяване на британския трон, принцовете Уилям и Хенри. Наричана „принцеса на народа“, тя е забележителна личност, допринесла за развитието на благотворителността по света с многобройни изяви в тази област.

Ерма Бомбек

Историите на журналистката Ерма Бомбек за нейния живот в предградията с двамата ѝ сина и осиновената ѝ дъщеря, стават едни от най-четените материали по вестниците през 50-те и 60-те години.

Тереза Качиндамато

Племенен ръководител в Малави, тя ръководи над 900 000 малавийци, много от които страдат от изключителна бедност. С примера и влиянието си, Тереза се бори с проблеми като разпространението на СПИН и детските бракове.

Анджелина Джоли

Анджелѝна Джоли е американска актриса и режисьор. Известна е с активната си позиция и благотворителните си акции по ред наболели хуманитарни въпроси (например образованието и изхранването в Африка). От 2001 г. е пратеник на добра воля на Агенцията за бежанците на ООН.

Мери Кей Аш

Малцина знаят, че жената зад многомилионната империя на  Mary Kay Cosmetics е отгледала трите си деца като самотна майка, жертвала многократно кариерата си, за да може да отдели време и внимание на тях.

Мери Гейтс

Майката на Бил Гейтс оглавява множество благотворителни фондации и усилията ѝ отиват за каузи като борбата с маларията, СПИН, бедността и лошото образование.

Алберта Кинг

Още една майка на известна личност, Алберта е родител на Мартин Лутър Кинг-Младши. Тя участва в основаването на женски организации за чернокожи, отглежда три деца и свири на орган в баптистка църква.