Сподели новината.

20 години затвор за Десислава Иванчева и 15 за Биляна Петрова за искане на 500 хил. евро и получаване на 56 хил. евро подкуп от бизнесмена Александър Ваклин. Това е решението на първа инстанция на специализирания съд, където днес съдия Иво Хинов прочете присъдата. Решението на съда може да се обжалва в 15-дневен срок пред апелативната инстанция.

Наказанието, наложено на Иванчева, е това, което вчера беше поискано от прокуратурата.

Допълнително Иванчева и Петрова са с наложени глоби съответно от 10 000 лв. и 15 000 лв.

На 12 години затвор е осъден Петко Дюлгеров, който също трябва да плати глоба в размер на 12 000 лв.

Според решението на съда Десислава Иванчева е с наложена забрана в продължение на 10 години да заема държавни и обществена длъжност, а Петко Дюлгеров – 12 години.

Ще им бъде отнето и имущество.

Още в съдебна зала и веднага след прочитане на присъдата Иванчева и Петрова бяха задържани вече с променена мярка за неотклонение. Третият осъден – Петко Дюлгеров не беше задържан и той остава с мярка „домашен арест“.

След прочитане на присъдата приближени на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, които се намираха в залата, започнаха да скандират „Мафия!“, „Продажници“, „Няма правосъдие“, „Това е срам и позор за българското правосъдие“, „Без никакви доказателства – осъдени“, „Господ ще ви даде наказанието, което заслужавате“. Видимо афектираният бивш ПР на община „Младост“ Петър Кърджилов дори беше „арестуван“ за кратко от охраната на Спецсъда в коридора и затворен в помощно помещение. По-късно Кърджилов бе освободен и излезе от сградата на спецсъда.

От държавното обвинение са съгласни с осъдителните присъди, наложени от Специализирания наказателен съд по делото „Иванчева“. Мнението е на прокурор Илиян Рангелов, който уточни все пак, че тепърва ще преценят внимателно оправдателната част, ще анализират и ще изложат своите мотиви в протеста.