петък, април 19, 2024

17-годишните да шофират с придружител, предлага проект на МС

Date:

Сподели новината.

Предлага се възможността водачи, навършили 17-годишна възраст, да шофират с придружител, като част от законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, одобрен от Министерски съвет.

Законопроектът обхваща регламентация на стойностите на максимално разрешената скорост във и извън населено място, автомагистрала и скоростен път за различните категории моторни превозни средства, както и уреждане на зони в населените места, в рамките на които да важи ограничение на скоростта от 30 км/час за всички превозни средства.

Поставя се условие при извършването на технически преглед на превозно средство водачът да е със заплатени глоби по влезли в сила наказателни постановления и фишове за нарушения.

Въведени са и конкретни задължения към стопаните на пътя, с цел подобряване на организацията на движението след строително-ремонтни дейности, пътни инциденти и аварии.

Предвидени са и нови принудителни административни мерки – временно отнемане на шофьорската книжка до решаване на въпроса за отговорността за всички нарушения, които законът наказва с отнемане на свидетелството за управление. Въведена е също така промяна в размера на налаганите наказания, както по отношение на лишаване от право на управление на МПС, така и на размера на глобите.

Допълнително, по данни за възникналите на годишна база пожари в пътни превозни средства, като близо 25% от регистрираните пожари са със загуби, е създадено изискване към оборудването на превозните средства с пожарогасители. Регламентирани са и всички случаи на прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство, като се създават условия за облекчаване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.

Предвид уреждането на част от разпоредбите от Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата, е предложено да се създадат предпоставки за отмяна на досегашния Правилник за прилагане на закона.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Извънредна заповед, която касае всички ученици!

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде...

Към Странджа идва потоп

В събота слънцето, облаците и дъждът ще танцуват заедно....

България и Румъния с грандиозен проект край Русе

Двете речни администрации на България и Румъния изграждат съвместна система за...

Неописуема трагедия в Кюстендил

Първи смъртни случаи на коклюш са регистрирани у нас...