четвъртък, март 28, 2024

Ядеш прав – плащаш по-малък данък

Date:

Сподели новината.

Всяка страна по света има свои собствени закони. Неизменна част от всеки един е плащането на данъци.

Всяка страна по света има свои собствени закони. Неизменна част от всеки един е плащането на данъци. В различните държави, данъците също са различни. На много места, обаче има наистина абсурдни закони за данъците.

Типичната за Германия наденичка на скара се ползва със специален закон. Тя се облага с различна ставка на ДДС, като критерий затова е как се консумира. Ако похапваш от вкусните вурстчета прав, ставката е 7%. Ако обаче решиш да се насладиш докрай на деликатеса и го ядеш седнал, то тогава те очаква облагане с цели 19%.

Във Великобритания пък има данък „Страхливост”. Той е въведен от крал Хенри I. В началото се отнасял за само тези, които отказват да се бият за него и е бил сравнително нисък. По-късно крал Джон го повишава с 300% и започва да го събира от всички рицари в годините, когато няма война.

В страната на неограничените възможности също не липсват най-меко казано странности. Въпреки че продажбата на всякакви наркотични вещества е строго забранена от закона, то в САЩ има данък „Незаконно притежаване на наркотици”. В 23 щата е въведен данък върху марихуана, кокаин, екстази и други наркотици. Дилърите ги заплащат анонимно. При арест обаче, ако успеят да докажат, че са били изрядни данъкоплатци, съдът се отнася по-снизходително към тях.

В Гвинея пък са длъжни да плащат данък „Мир”. Въпреки че страната е една от най-бедните в света, нейните поданици са длъжни да плащат този налог в размер на 17 евро. За бедното население на тази държава, това е изключително сериозна сума пари.

В полския град Вроцлав се дължи данък затова, че се използва отводнителната канализация на града. Размерът на налога се изчислява на база на кв.м. земя, върху която се намира сградата. Данъкът е дължим, независимо дали вали или не.

Най-многолюдната държава в света Китай също има своите странни данъци.Така например, в град Тиендзин всички двойки, които живеят без брак, се облагат с налог в размер на 120 евро годишно.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Украйна порази още един руски военен кораб

Украйна удари с ракета десантния кораб "Константин Олшански". Това...

МФ публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на еврото

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон...

ТЕЦ “Марица-изток 3” съкращава 30% от персонала си

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" преминава към сезонен принцип...

Фалира завод в Добрич

Bъзcтaнoвявaнeтo нa дeйнocттa нa пpeдпpиятиeтo нa "KCEЛA Бългapия" EOOД в...