петък, април 26, 2024

Фонд от ЮАР купува един от най-големите български молове

Date:

Сподели новината.

Южноафриканският инвестиционен фонд New Europe Property Investments ще е новият собственик на The Mall на бул. „Цариградско шосе“. Сделката ще бъде финализирана в първите седмици на 2017 г., съобщава ClubZ.

Продавач е корабният магнат Виктор Рестис, един от най-богатите гърци, чрез фонда Assos Capital. Рестис купи The Mall през 2008 г. от френската компания Carrefour и гръцкия й партньор Marinopoulos, още докато обектът се строеше. Обявената тогава цена беше близо 200 млн. евро, но после стана ясно, че крайната цена е 152,3 млн. евро.

Параметрите на настоящата сделка все още не са известни. Предварителните сигнали са за цена между 70-120 млн. евро, като новият собственик ще поеме и дълг за 60-65 млн. евро. За 2015 г. The Mall има 27,3 млн. лв. приходи от наеми и такси. Оперативната печалба преди амортизации е 19,36 млн. лв., а чистата печалба след всички разходи – 762 хил. лв.

The Mall ще бъде първата покупка на фонда в България. В момента New Europe Property Investments притежава 22 действащи търговски центъра и 5 офис комплекса на обща стойност 1,92 млрд. евро. Обектите са главно в Румъния („Мега мол”, „Променада мол” и Iris Titan в Букурещ, „Браила мол” и т.н.), но и в Словакия, Хърватия („Арена център” в Загреб), Чехия и Сърбия.

Обектът на бул. „Цариградско шосе” бе открит през април 2010 г. Общата му търговска площ е 66 600 кв. м, но това е заедно с хипемаркета, който е 15 хил. кв. метра. На територията му оперират над 200 магазина.

Фондът е основан през 2007 г. с идеята да инвестира в търговски и офис сгради – първоначално в Румъния, а после и в други страни от Централна и Източна Европа. Той е публично търгуван в Йоханесбург и Букурещ, за кратко се е търгувал и на Лондонската борса.

Най-голям дял във фонда притежава частната юарска инвестиционна компания Fortress и инвестиционна корпорация, собственост на правителството на ЮАР. Ръководството на фонда е от Румъния и ЮАР, а топ мениджърите са популярни румънски банкери.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...